Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PREGLED TJEDNA: Raspad
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

PREGLED TJEDNA: Raspad

Ivica Puljak je još jednom pokazao da slabo surađuje s ljudima, ili barem da ih loše bira. A ni Maja Đerek nije se iskazala u interakciji sa živim bićima

PONEDJELJAK Odlasci

Ivica Puljak ima jednu neobičnu konstantu: u pravilnim vremenskim intervalima razlazi se od svojih dotad najbližih suradnika, najčešće uz tresak i lupanje vratima. Bilo da se radi o stranačkim drugovima iz nekadašnjeg 'Pametnog' koji su se žalili da im je oteo stranku, bilo da je riječ o Anti Praniću kojega su zbilja drsko iskoristili kad su im trebali glasovi za Sabor i šutnuli kad je došao red da ga podrže za župana, a tu je i Dalija Orešković s kojom je za poznavatelje prilika razlaz od prvog trenutka bio neminovan. I dakako da se dogodio.

Jednog po jednog Puljci ih sažvaču i ispljune pa je tako došao red i na 'najpoznatiju hrvatsku zviždačicu' Maju Đerek - koju su donedavno kovali u zvijezde i oslanjali se na nju kao na jedan od dva gradonačelnikova nosiva stupa, uz čudesno postojanog Bojana Ivoševića. Sada im je ona najednom neprilagođena, nekooperativna, svojeglava i skoro pa luda.

A Puljak se ozbiljno klatari.

Činjenica jest da se većina njegovih bivših suradnika ponaša kao uvrijeđena mlada, prosipajući oko jal i zavist, za što ćemo ovog tjedna dobiti još jedan dokaz - ali činjenica je i da Ivica Puljak evidentno ima problem s međuljudskim odnosima.

Baviti se politikom i upravljati sustavom nije jednako kao predavati i dijeliti ocjene na fakultetu.

UTORAK Krštenje

Kad govorimo o uvrijeđenoj mladoj, takav dojam i dalje ostavljaju Puljkovi bivši kolege okupljeni oko Jakova Prkića u stranci 'Pametno za Split i Dalmaciju' koji su ovog tjedna najavili 'rebranding i okretanje nove stranice' tako da bi se, sasvim ozbiljno razmišljaju o tome, preimenovali u 'Centar za Split i Dalmaciju'. Mašala.

Ne znamo zašto stati samo na tome kad se lijepo otvara perspektiva da se još više približe gradonačelniku, recimo da se i Prkić osobno rebrandira.

U Jakova Puljka.

SRIJEDA Greške

Cijeli tjedan ipak je obilježen sukobom gradonačelnika i njegove pročelnice Đerek koja je, reći ćemo to za početak, u cijelom moru sjajnih poteza pogriješila u najmanje dva: kod nažalost preminule novinarke Marije Erceg kojoj je otkazala ugovor o najmu gradskog stana bez da je spoznala više dimenzija njenog slučaja, a posebno oko invalida Borisa Rakića kod kojega je tvrdoglavo inzistirala istome premda su postojali poprilično očiti dokazi da je došlo do greške.

U funkcionalnom sustavu takvi problemi relativno jednostavno se riješe - grešku ispraviš, a ako to nije moguće taj spis staviš na dno hrpe pa neka tamo stoji do daljnjega - no upravo ovdje po svemu sudeći dokazalo se ono što su iz Banovine potiho plasirali već mjesecima: da je Maja Đerek sjajna kada radi isključivo s papirima, a poprilično teška kada na red dođe interakcija sa stvarnim osobama.

No nije išlo. I tada je, kako se kaže, sranje zdimilo ventilator.

Puljak apelira da se oko Rakića postupa opreznije i najavljuje 'duboku reviziju' predmeta, Đerek mu navodno odbija čak i dostaviti dokumentaciju nego uzvraća dosad zbilja neviđenim potezom - najavljuje da će ga preskočiti i Gradskom vijeću predložiti izbacivanje svih korisnika kadrovskih stanova. Time je, i to treba reći, naočigled demonstrirala da ne poznaje razliku između položaja gradske službenice i političarke.

Ili je barem htjela da to tako izgleda, znajući da je njena priča u Banovini ionako gotova.

ČETVRTAK Inspektorat

Sjednica Gradskog vijeća došla je kao zgodan poligon da se priča dodatno rasplamsa, pa je u drugi plan pala još jedna svinjarija Državnog inspektorata: nakon što su tjednima odbijali i Splićanima i njihovoj vlasti otkriti tko ih u Sjevernoj luci čime truje, sada su se bezobrazno oglušili i na službeni poziv da se pojave u Banovini.

HDZ-ovci su tragikomično pokušali braniti HDZ-ovu instituciju i njihova je sreća da je izbila 'afera Đerek'. No zajedno s ostatkom oporbe i u njoj su se našli u raskoraku, u šizofrenoj situaciji u kojoj staju na stranu žene koju su do prije koji dan razapinjali.

A lijepo smo im govorili da ne trebaju izvirivati ispod baš svakog kamena jer stvaraju kontraefekt. Ako itko utopi Ivicu Puljka, bit će to on sam.

PETAK Raspad

Ona koja je donedavno radila 'predano, savjesno i zakonito' od ovog petka i službeno je 'greška', 'teret' i 'prijetnja demokraciji'.

Tako to ide kada krene otvorena makljaža.

Svoje suradnike - a njih je, rekli smo, sve manje i manje - Ivica Puljak odabirao je isključivo po kriteriju oponiranja HDZ-u, a oni najbliži morali su još biti solidno eksponirani i prepoznatljivi, donositi mu bodove i dodatno šminkati imidž. Kao Dalija Orešković, kao Maja Đerek, kao uostalom i pravi kapitalac na lokalnoj razini Bojan Ivošević.

Koji se, kako vidimo, upadljivo izmiče iz ove priče. Netragom je nestao, nevjerojatno da nema baš ništa za reći.

A mi imamo nešto reći o gradonačelnikovoj zabrani javnog nastupa njegovih vlastitih pročelnika i sve to stane u jednu jedinu riječ.

Sramota.

SUBOTA Dokazi

Stiže subota, eto nanovo Maje Đerek: sada optužuje Ivicu Puljka da šuruje s HDZ-om, što je besmisleno otprilike kao i njegova optužba da je Đerek u talu s istim tim HDZ-om i HGS-om, ali zanimljivija nam je njena najava iznošenja prljavog rublja.

Oko najma Peškarije, o čemu smo uglavnom sve već doznali, ali i oko 'Malla' - gdje je Puljkova vlast trenirala za njih krajnje neuobičajen pristup. Nisu izvlačili iz naftalina jedan po jedan papir i teatralno ih objavljivali kao dokaz da je ovaj projekt sumnjive pravne i moralne kakvoće, kao što su to čini za neboder na Kmanu, a bogme ga nisu ni blokirali kao 'Orin' projekt kojim grad ne samo da bi dobio još jednu golemu garažu, kao ovdje, nego još i probijenu Manđerovu ulicu. Dapače, dojam je da su 'Mall'  gurali i to zapravo nije grijeh.

Grijeh može razotkriti Maja Đerek ako izvuče dokaz da je bilo pogodovanja.

NEDJELJA Praznina

Nakon cjelotjednog rusvaja, nedjelja nam je bez Ivice Puljka i Maje Đerek ostala nekako isprazna, gluha. 

Dajte, dame i gospodo, potrudite se malo. Kad, ako ne sad?

Vaša reakcija na temu