Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PREGLED TJEDNA: O prugama, inspekcijama i jednom solidnom klapanju
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

PREGLED TJEDNA: O prugama, inspekcijama i jednom solidnom klapanju

…i kako je jedan zastupnik IDS-a napravio za Dalmaciju više od svih 'naših'

PONEDJELJAK Pruga

Za Split i Dalmaciju vjerojatno najvažnija i najdugoročnija tema, o kojoj se s časnim izuzetkom gradskog SDP-a gotovo nitko ne izjašnjava već gotovo dvije godine, jest njihovo izostavljanje iz europske mreže koridora koja se upravo sklapa u Bruxellesu. Ovaj dio Hrvatske doslovno je jedina crna rupa na europskoj karti pruga i prometnica - kvragu, čak su i balkanske zemlje koje se neće pridružiti EU-u još desetljećima ondje našle svoje mjesto - i kao da malo tko uopće mari za to.

Problem zvuči apstraktno, ali zapravo je krajnje jednostavan: gradovi i regije koji se ne nađu na spomenutim kartama ne mogu računati na europski novac barem u idućih deset godina, a to opet znači da u tom periodu ne trebaju ni planirati ozbiljnu infrastrukturu. U našem slučaju, na obnovu Ličke pruge i pristojnu željezničku vezu s Europom.

Ali eto, svi imaju pametnijeg posla od lobiranja za Split i Dalmaciju.

Ovog tjedna iz dalekog Bruxellesa oglasio se europski zastupnik IDS-a Valter Flego koji tvrdi da je svojim amandmanima uspio riješiti stvar i da je na karte dodan jedan mali dalmatinski crvuljak. Premda nam je to servirano kao friška i senzacionalna vijest, već kratkim istraživanjem lako se može otkriti da ju je Flego na jednak način već servirao prije punih sedam mjeseci. No dobro, dolazi vrijeme kampanje i jasno je da malo samoreklame ne škodi.

No, ako uspije u svom naumu i ako njegovi amandmani na koncu zbilja budu i službeni, možemo se početi pripremati za podizanje spomenika gospodinu Flegi usred Splita.

Time bi za ovaj grad napravio više nego svi naši zastupnici zajedno, saborski i europski, u zadnjih tridesetak godina.

UTORAK Klapanje

Vladi i premijeru Plenkoviću, jasno, ne pada na pamet zamarati se tričarijama poput prometne povezanosti drugog najvećeg grada u državi, a posebno otkako su zahvaljujući 'nenormalnim' biračima vlast u njemu preuzeli Ivica Puljak i Bojan Ivošević.

A nije da su se ova dvojica pretrgla da prepucavanje ostane u strogo političkoj sferi, nego se dapače na tjednoj bazi trude da se prelije u sve pore svakodnevnog života. Pa se onda čude zašto u Zagrebu ne nailaze ni na mrvicu dobre volje.

Što je, recimo, ovog tjedna radio dogradonačelnik Bojan Ivošević? 

Pa evo: nakon što je prije sedam dana otvorio važnu temu rada policajaca u fušu i njihove navodne suradnje s likovima na rubu društvene scene, zbog čega je barem pokrenuta nekakva slabašna istraga, sada je mrtav-hladan podnio prekršajnu prijavu protiv premijera Plenkovića jer je predsjedniku Zoranu Milanoviću poručio da 'daje debilne izjave koje sramote Hrvatsku'. Mašala.

Taj Ivošević na trenutke zvuči i djeluje kao ozbiljan i silno angažiran lokalni političar, a katkad samo klapa k'o otvoren prozor.

SRIJEDA Inspekcija

Inspekcija je (opet) posjetila Banovinu i utvrdila ono što svi zapravo već znamo: premda se Ivica Puljak od ulaska u zgradu zaklinjao na javne natječaje, ogromnu većinu svojih najbližih suradnika postavio je bez njih.

Radi se o pročelnicima, nekoj vrsti gradskih ministara, prvoj ekipi koja - katkad i doslovno, u doba gradonačelnikovih putešestvija - upravlja gradom. Zlobnici će reći, i onda kada Puljak oklijeva s donošenjem odluka pa svaljuje odgovornost na njih.

Od njih devet samo je do dvoje došao putem natječaja, sada doduše vjerojatno žali što je jedna od njih bila Maja Đerek, a preostalih sedam postavio je kao vršitelje dužnosti. Mjesecima i godinama, unedogled, odnosno do kraja mandata.

Premda zakon predviđa raspisivanje natječaja.

Inspektori su gradonačelniku naredili da u roku od petnaest dana to učini i on će se, kako stvari stoje, pokoriti. Valjda barem na ovome neće tjerati inat, ionako će samo legalizirati postojeće stanje.

A ažurnu inspekciju s ovog mjesta uputili bismo prema Županiji, bastionu HDZ-a i njegovih prirepaka: ondje, naime, od petnaestak postojećih pročelnika ama baš nijedan nije izabran na javnom natječaju. Svi su privremeni.

Iako zapravo vladaju vječno.

ČETVRTAK Zrak

Zahvaljujući savjesnom Nenadu Perišu s Higijenskog zavoda, čovjeku koji je u javnosti otvorio pitanje zagađenja splitskog zraka i na tome inzistirao, mnogi su se procesi pokrenuli: Grad je postavio mjerne stanice u blizini Sjeverne luke, a onamo su pohitale brojne inspekcije, pa je to po svemu sudeći barem malo prepalo divljake.

Završena godišnja mjerenja kvalitete zraka, naime, pokazuju da se on dramatično poboljšao i da je tijekom cijele godine u njemu bilo manje lebdećih čestica od zakonske granice, dok je zagađenje zraka arsenom u petnaestak posto tog razdoblja - s time da je ono mjereno u intervalima, a ne konstantno - bilo znatno veće.

Drugim riječima, da su incidenti u zraku bili visoki i iznenadni.

Od izbijanja one drame na Brdima sve do danas, dakle, saznali smo sve što trebamo znati osim najvažnijeg pitanja: tko nas je to trovao?

Sramotni Državni inspektorat o tome još uvijek šuti, prije će Splićani udisati alpski zrak nego što će nam obznaniti tko nas je gurao prema Černobilu.

PETAK Azil 

Još jedan tjedan prošao je u durenju i inatu i Banovine i Općine Klis oko nesuđenog azila za životinje: nijedna strana ne želi povući prvi potez da se projekt pokrene, pa makar i jedni i drugi time pokazali  koliko su bijedni.

A bogme se ni Županija nije proslavila, dapače.

Ni ondje nemaju ama baš nikakvih problema s činjenicom da jedini u Dalmaciji nisu ispunili svoju zakonsku obavezu, i osigurali barem minimum civiliziranog postupanja sa životinjama. Dok se Split i Klis nadjebavaju, oni se prave mrtvi.

SUBOTA Boban

Župan Blaženko Boban, blaženo uljuljan u tradicionalnoj medijskoj zavjetrini, oglasio se jednim programatskim intervjuom u kojemu - opet tradicionalno - nije rekao skoro pa ništa.

Čudesna je ta pozicija županijskog HDZ-a: jedini stres proživljavaju u periodu oko izbora, a onda im slijede četiri bezbrižne godine.

Posljednji put, istina, pržili su se na vatrici sve dok nisu kupili tih nekoliko žetončića i osigurali vlast, no sve nakon toga je pjesma.

Evo, čak i na Bobanov prijedlog proračuna za iduću godinu stigla je tek jedna (brojkom: 1) primjedba, mašala. Zbilja, da se tu Županiju utrne malo tko bi primijetio.

NEDJELJA Pročelnik

No, dok se ne ugasi, ona je i dalje zgodan poligon za uhljebljivanje. Upravo u trenucima dok čitate ovaj tekst, odrađuje se preslagivanje i izmišlja novo pročelničko mjesto za gospodina Željka Primorca i Domovinski pokret.

HDZ svoja obećanja ispunjava, svima skupa čestitamo na besramnosti.

Vaša reakcija na temu