Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PREGLED TJEDNA: Bijes u gradu
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

PREGLED TJEDNA: Bijes u gradu

Malo koja vijest izazvala je toliku uznemirenost kao ona o teroru na Maksimiru i policijskoj streljani za navijače. I o malo kojoj temi su političari šutjeli kao o ovoj

PONEDJELJAK Škovace

Kraj svibnja tradicionalno je prolazno vrijeme za projekt Lećevice, valjda jedinog ozbiljnog posla na leđima Splitsko-dalmatinske županije i pripadajuće joj tvrtke. Posla o kojemu nam doslovno ovisi budućnost.

Posla na koji punih sedamnaest godina trošimo otprilike dva milijuna kuna mjesečno. Posla na kojemu dosad nije obavljeno gotovo pa ništa.

Niti se zna hoće li od te nesretne Lećevice ikad išta biti: u županijskoj tvrtki navikli su na pitanja novinara odgovarati uopćenim i ispraznim frazama, bez da objasne zašto su punih osam mjeseci pregledavali ponude za gradnju Centra za gospodarenje otpadom i kojeg vraga, evo, već godinu ipo dana nakon prvog fijaska nisu u stanju ni raspisati novi natječaj.

Tek kad nas za dvije ili tri godine zatrpa smeće s Karepovca, i oni i mi svi zajedno valjda ćemo spoznati kakav zločin se ovdje čini.

A dotad nema veze: plaća uredno ide. Dobra, peteroznamenkasta plaća.

UTORAK Vruja

Deset godina, dakle tek nešto manje nego trutovima iz Banovine, Državnom odvjetništvu trebalo je da shvate što se zbilja dogodilo u uvali Vruja i kakav zločin je ondje počinio notorni Stipe Latković

Frend mnogih predsjednika i premijera, bogme i dobar suradnik cijelog niza bivših splitskih vlasti.

Tek što su djeca koja su se rodila u doba Latkovićeve prve devastacije Vruje odrasla, naučila pisati i čitati, a bogme i razumno zaključivati, eto nam Državnog odvjetništva koje velevažno objavljuje da su sklepali nekakvu optužnicu i ambiciozno traži dvije godine bezuvjetnog zatvora za 82-godišnjaka koji je uvalu u međuvremenu temeljito preuredio, pregradio, izbušio i, bogme, lijepo iskoristio.

Mašala. Ako nisu dosad, mogli smo preživjeti i s time da se do kraja prave blesavi.

SRIJEDA Direktor

Jednom direktoru gradskih tvrtki treba odati priznanje: Miroslav Delić po svim je dostupnim informacijama temeljito preuredio i ušminkao 'Promet', izvukao ga iz ponora i doveo na sasvim pristojnu razinu. S manje radnika, više prihoda i, ne zaboravimo, urednom uslugom.

I kada čovjek danas javno zavapi da mu treba još novca jer su troškovi goriva neizdrživo narasli, to treba shvatiti ozbiljno.

'Veliki je to teret i da bismo ga riješili, realno imamo dvije opcije. Jedna je poskupljenje karte, a druga je da teret preuzmu jedinice lokalne samouprave povećavajući sufinanciranje', plastično nam je opisao Delić.

Uz jedan mali problem: Split nema vlast još najmanje dva mjeseca, pa ni mogućnost da presiječe  dilemu tko će sve to platiti. I u želji da se sve skupa ne raspadne, imamo samo jednu malu molbu.

Deliću, izdrži.

ČETVRTAK Šankovi

U nekim drugim gradskim tvrtkama - evo, uzmimo za primjer Splitsku obalu - tranziciju vlasti očito doživljavaju puno nonšalantnije i s manje stresa. 

Bez znanja Banovine i bez suglasnosti Županije raspisali su natječaj kojim se na Zapadnu obalu smješta 'ljetna pozornica' i 'pop-up bar' - a u stvarnosti bina i dva šanka na kojima će netko mlatiti lovu puna dva mjeseca.

Baš nas zanima tko bi bio taj sretnik, dakako ukoliko bi se namjera sajamizacije ovog dijela grada ostvarila…

PETAK Ljevica

Iz ovotjedne političke ponude izdvajamo slatki podatak da se gradska ljevica - ionako rubno vidljiva i uglavnom nezanimljiva - uoči izvanrednih izbora uspjela ne dogovoriti oko zajedničkog kandidata za gradonačelnika. 

Programi su im gotovo pa jednaki, vizija kao da je ispala iz iste kuhinje, javni nastupi takvi da ih je lako pomiješati - ali opet je 'Možemo!' gurnulo Tamaru Visković, a ekipa iz 'Pametnog' Kristinu Vidan.

Čiji je ego bio nepremostiva prepreka suradnji, zasad je malo teže za detektirati.

Ali nije da će na izborima to biti previše bitno, jasno im vidimo horoskop. I jednima i drugima.

SUBOTA Tragedija

Subota, 21. svibnja 2022. godine, u hrvatskoj povijesti ostat će zapisana kao dan kada je hrvatska policija zapucala na hrvatskog čovjeka.

Na jako puno njih.

Nasumce. 

Nemojmo se lagati: demonstracija moći Mamićevog Dinama koji Hajdukovim navijačima de facto nije dozvolio ući na stadion, a onda i policije koja im je u tome asistirala i potom se nasred autoputa ponašala poput bande umjesto organa reda, ovaj grad vidljivo je uznemirila.

I razbjesnila.

Jer ništa slično nije se usudila napraviti Tuđmanova policija, pa čak ni Titova milicija.

Ova današnja jest, očito zato što joj se može.

NEDJELJA Šutnja

A pa prvoklasan skandal i svinjariju u režiji državnih organa ove lijene nedjelje - izuzev slabašnog glasića Davora Matijevića iz SDP-a koji je kurtoazno pozvao na istragu - nije reagirao ama baš nitko od gradonačelničkih kandidata.

Valjda su imali prečeg posla - producirati se po pasivnim gradskim krajevima, istresati isprazne frazetine na Facebooku i, oh kako maštovito, kupovati na pazaru pa se kao usput slikati za medije.

Nemamo ništa protiv isprazne i dosadne kampanje, dapače: mjesec dana prije izbora čini se kao da građani već imaju svoje preferencije koje će teško promijeniti, pa samo čekaju da vrijeme prođe.

Ali imamo protiv glumljenja francuskih sobarica u trenucima kada im se civilizacija naočigled raspada, a grad kipti jer ima dojam da je umjesto u srcu Europe smješten u kakvoj korumpiranoj zabiti Latinske Amerike.

Ako političari neće guknuti sada - kada će, zaboga?

Vaša reakcija na temu