CENTAR 'Pozivamo sve zastupnice u inicijativu za jačanje zaštite žrtava seksualnog nasilja'

CENTAR 'Pozivamo sve zastupnice u inicijativu za jačanje zaštite žrtava seksualnog nasilja'

Tražit će produljenje zakonskog roka za prijavu seksualnog zlostavljanja, koji je u Hrvatskoj ograničen na samo tri mjeseca

Klub zastupnica Centra i GLAS-a u utorak je najavio osnivanje neformalne saborske skupine koja bi pratila institucionalno jačanje zaštite žrtava seksualnog nasilja. Istovremeno je uputio poziv svim saborskim zastupnicama i zastupnicima da se priključe inicijativi.

- Nakon niza svjedočanstava o seksualnom nasilju koja ovih dana izlaze u javnost, naša je dužnost da i s ovog mjesta, najvišeg predstavničkog i zakonodavnog tijela, pokrenemo korake ka jačanju institucija i alata kojima bi se puno više zaštitilo žrtve. Kao društvo dužni smo stvoriti sigurno okruženje i osigurati im najveći mogući standard pružanja zaštite - poručila je supredsjednica Centra Marijana Puljak.

Kako je dodala, s posljedicama zlostavljanja žrtve se nose cijeli život, a o traumatičnom iskustvu izuzetno im je teško progovoriti i potražiti pomoć. 

- Unatoč jasnom zakonodavnom okviru i određenim pomacima nabolje, sustav zaštite žrtava u Hrvatskoj nije dovoljno funkcionalan. Jednom kada se ohrabre progovoriti, često su izložene sekundarnoj viktimizaciji, ali i pravnim preprekama koje onemogućavaju adekvatno kažnjavanje počinitelja. Zbog toga izlazimo s inicijativom i pozivamo sve saborske zastupnice, ali i zastupnike, da se pridruže saborskoj skupini koja bi pratila realizaciju konkretnih prijedloga koji bi pomogli u jačanju zaštite žrtvi nasilja - zaključila je Puljak.

Supredsjednica Centra Dalija Orešković predstavila je konkretne zahtjeve inicijative.

- Nijedna žrtva ne bi trebala biti dužna prijaviti zločinca onda kada se to od nje zahtijeva i zato ćemo zatražiti produljenje zakonskog roka za prijavu seksualnog zlostavljanja, koji je u Hrvatskoj ograničen na samo tri mjeseca od trenutka počinjenja djela. Taj rok je neprimjeren jer su žrtve u tom razdoblju još uvijek jako traumatizirane. Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica najavio je izmjene zakona u tom pravcu i pozdravljamo ih, ali do sada je bilo previše najava, a rezultata malo - rekla je Orešković, ističući kako bi se žene iz svih stranaka trebale ujediniti u inzistiranju da se odgovarajuće izmjene zakona dogode baš po ovom specifičnom pitanju, ne čekajući sveukupne izmjene Zakona o kaznenom postupku i Kaznenog zakona.

- Naš drugi zahtjev odnosi se na kvalitetniju psihološku i drugu stručnu pomoć, kroz otvaranje većeg broja centara za podršku žrtvama u cijeloj Hrvatskoj. Prema javnom dostupnim informacijama, na Županijskim sudovima trenutno ima samo 7 ureda za pomoć žrtvama - kazala je Orešković.

Istaknuvši važnost prevencije i edukacije, zastupnice Kluba najavile su i da će od Ministarstva obrazovanja zatražiti da provede znanstveno istraživanje o razini usvojenih znanja iz područja zdravstvenog odgoja, s posebnim naglaskom na seksualni odgoj. U osnovnim i srednjim školama se provodi kao međupredmetna tema 'Zdravlje'.

- Prikupljeni podaci bili bi osnova za formiranje javnih politika koje bi za cilj imale smanjivanje rodno uvjetovanog neželjenog ponašanja. Kontinuirana edukacija mora počinjati od najranije životne dobi, ne samo djevojaka i djevojčica, već i dječaka i mladića koji moraju osvijestiti da je nasilje neprihvatljivo. Ovo je puno snažnije od politike, ovo je akcija žena za žene i ustrajat ćemo na konkretnim rezultatima - poručila je predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš.

Poziv za pridruživanje inicijativi uputit će se svim zastupnicama u Saboru, a podršku su za sada pružile Katarina Nemet iz IDS-a, Sandra Benčić iz Možemo i Ružica Vukovac iz Domovinskog pokreta.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(87004, "");
Pregledaj komentare