Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
'Bugava 2025': Vino, tradicija i znanost u srcu najudaljenijeg dalmatinskog otoka

'Bugava 2025': Vino, tradicija i znanost u srcu najudaljenijeg dalmatinskog otoka

Sabatina u Podšpilju se održava u subotu

Na najudaljenijem dalmatinskom otoku vinom se govori još od Isse (4. st. pr. Kr.) - isti kamen, sunce i more i danas oblikuju vugavu (viški: bugava). U subotu, 25. listopada 2025., u sklopu Sabatine u Podšpilju održat će se stručno kušanje mladih vugava 'Bugava 2025 wine tasting' kao dio projekta 'Vinske staze otoka Visa', koji mapira i promovira vinsku rutu otoka.

Organizatori događanja u sklopu ovoga zajedničkog projekta su Turistička zajednica grada Visa i Turistička zajednica grada Komiže te UNESCO Global Geopark Viški arhipelag, uz potporu Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije.

Kušanje se organizira kao stručno ocjenjivanje naslijepo prema listićima OIV (100 bodova) u protokolu koji časopis Vinske zvijezde kontinuirano provodi u Hrvatskoj. Ocjenjivačko povjerenstvo: dr. sc. Stipe Ivić, predsjednik povjerenstva (Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split); Ema Rakuljić, dipl. ing. agr., enologinja, certificirana ocjenjivačica vina (Markus vina); Davor Šestanović, dipl. ing. agr., certificirani ocjenjivač vina (HAPIH); Ilda Stanojević, ocjenjivačica (Vis); Alen Zadravec, ing. agr., tehnolog i konzultant.

Nakon ocjenjivanja slijedi zajednički zaključak o berbi 2025. i stručna procjena kvalitete. Razgovor 'Bugava jučer, danas, sutra – izazovi od vinograda do stola' održat će se uz nazočnost vinara, a stručni dio programa zaokružuje se temom 'Bugava 365 – cjelogodišnji doživljaj destinacije', o ulozi izvorne sorte u turističkoj ponudi Visa i povezanosti geoloških posebnosti s autentičnošću vinskog podneblja.

U popodnevnim satima planirana je šetnja od Zadružnog doma u Podšpilju do Krušovice – uz žmul bugave.

'U središtu su vinari Visa i njihova vugava. 'Bugava 2025 Wine Tasting' jedno je od ključnih programskih događanja projekta Vinske staze otoka Visa: razvijamo autentična iskustva koja podupiru lokalnu poljoprivredu i potvrđuju vinsku tradiciju kao dio kulturne baštine otoka.

Partnerstvo s časopisom Vinske zvijezde osigurava slijepo i transparentno ocjenjivanje te usporedive rezultate. Paralelno trasiramo vinsku rutu koja povezuje podrume, proizvođače lokalnih proizvoda, ugostitelje i edukativne sadržaje', poručuju organizatori.

Sabatina je tradicionalna proslava završetka jematve u Podšpilju, s prigodnim ovogodišnjim programom: turniri u balotama, briškuli i trešeti, uz ekipno natjecanje u kuhanju divljači, pečenim srdelama, stolom 'ol štajuna'. Naravno, vina neće nedostajati. Nastupa zbor Gradske glazbe Vis, a program završava koncertom, plesom i bogatom tombolom. Organizator Sabatine je udruga Lavurat za poja.

Vaša reakcija na temu