Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: EPP grupa Usvojeno izvješće o mjerama za olakšavanje konzularne zaštite: 'Pomoći će Hrvatima u nevolji u zemljama u kojima nemamo predstavništva'

Usvojeno izvješće o mjerama za olakšavanje konzularne zaštite: 'Pomoći će Hrvatima u nevolji u zemljama u kojima nemamo predstavništva'

'Time smo se pobrinuli i za sigurnost naših građana - misionara, vojnika u stranim misijama, putnika i svih onih koji se u ova nesigurna vremena zateknu daleko od Hrvatske'

Europski parlament usvojio je danas na posljednjoj plenarnoj sjednici u Strasbourgu izvješće o mjerama za olakšavanje konzularne zaštite za građane Unije bez predstavništva u trećim zemljama. Potpredsjednica Odbora za vanjske poslove Željana Zovko pregovarala je na mišljenju za izvješće odbora ispred Kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP).

'Ovo će pomoći Hrvatima u nevolji u zemljama u kojima nemamo svog predstavništva. Time smo se pobrinuli i za sigurnost naših građana - misionara, vojnika u stranim misijama, putnika i svih onih koji se u ova nesigurna vremena zateknu daleko od Hrvatske', istaknula je Zovko.

Pozdravila je usvajanje izvješća čiji je cilj bio ažurirati postojeću direktivu kako bi se odgovorilo na izazove modernog svijeta jačanjem konzularnog upravljanja i pripravnosti u kriznim situacijama.

'Nova direktiva izuzetno je važna jer će omogućiti europskim građanima, pa tako i hrvatskim, da u trećim zemljama koriste brže i efikasnije konzularne usluge država članica iako nema njihovog predstavništva. U današnjem nesigurnom okruženju to je ključni alat za siguran povratak građana EU-a iz trećih zemalja gdje su u tijeku oružani sukobi ili prirodne katastrofe', navela je je.

U svojim je amandmanima koji su uključeni u konačni tekst izvješća istaknula da bi nova Direktiva trebala biti pragmatična i fleksibilna kako bi se olakšala njena provedba u praksi.

Također, Zovko je tijekom pregovora uključila svojim amandmanima nužnost očuvanja nacionalne nadležnosti za konzularne poslove kako bi se izbjegla nepotrebna administrativna opterećenja država članica zbog ograničenih kapaciteta. 

'To uključuje postavljanje jasnih rokova za konzularne usluge u trećim zemljama kako bi se osigurala pravovremena pomoć našim građanima. Ovi rokovi moraju biti prilagodljivi lokalnim uvjetima, uključujući dostupnost putovanja i sigurnosne probleme. Na taj način možemo pružiti sigurnost našim građanima u trećim zemljama s jasnijim informacijama i boljim prilikama za ostvarivanje prava na pomoć i zaštitu', zaključila je Zovko.

Vaša reakcija na temu