Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay ANALITIČAR O RATU U UKRAJINI 'Idemo prema eskalaciji, mir je još daleko'
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

ANALITIČAR O RATU U UKRAJINI 'Idemo prema eskalaciji, mir je još daleko'

'Ne može se to riječima opisati, to je klaonica'

Rusko napredovanje na istoku Ukrajine u regiji Doneck se nastavlja - osvojen je strateški grad Časiv Jar. Ukrajinci su prisiljeni na povlačenje koje ne pamte od početka ruske agresije, odnosno od prije dvije godine kada je počela invazija. 

Istodobno se postavljaju pitanja koliki su gubici ruske vojske te kakav je moral i opremljenost ukrajinske vojske koja je mjesecima čekala zapadnu pomoć. Ante Letica, stručnjak za sigurnosne politike, izjavio je za HTV-ov Studio 4 kako je zabrinjavajuće što ruske snage napreduju.

- Pomalo napreduju na svim bojišnicama, na cijeloj crti bojišnice i to je ono što zabrinjava. Ne može se to riječima opisati, to je klaonica - tisuće mrtvih. Rusi za to svoje napredovanje plaćaju ogromnu cijenu, ogromnim žrtvama, ali i gubicima u tehnici i drugim sredstvima. Dakle, dolazi do sve jače i jače eskalacije. Rusi pomalo napreduju, unatoč pomoći, organizaciji, novcima, oružju, streljivu koje Ukrajina dobija, kazao je. 

Posljedice napada na području Donjecka

- I jedni i drugi imaju strašne gubitke, i jedni i drugi skrivaju svoje gubitke što je sasvim normalno. Procjenjujemo negdje da je preko 500.000 ljudi izbačeno iz stroja, što mrtvih, što trajno onesposobljenih za daljnje služenje vojske, dodaje Letica.

Smatra da je pomoć koju je dobila Ukrajina došla, možda, kasno. Pitanje je i sposobnosti Ukrajinaca, kaže, kako će raspolagati i kako će upotrebljavati tu pomoć, to je također nešto o čemu treba voditi računa.

- Idemo prema eskalaciji i mir je još daleko, daleko, daleko, istaknuo je Letica. 

Vaša reakcija na temu