Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PUMPTRACK PARK NA MERTOJAKU Osmišljava se biciklistički poligon kakav još ne postoji u Dalmaciji

PUMPTRACK PARK NA MERTOJAKU Osmišljava se biciklistički poligon kakav još ne postoji u Dalmaciji

U fotogaleriji pogledajte kako bi trebao izgledati

Predsjednuk Gradskog kotara Mertojak Josip Perić javlja kako su u istočnom dijelu Ostravske ulice odlučili osmisliti idejni projekt Pumptrack poligona. 

- Kako GK Mertojak broji preko 8000 stanovnika, a veliki broj naših građana su mladi i djeca koji po svojoj prirodi trebaju više kretnje i aktivnosti, odlučili smo u istočnom dijelu Ostravske ulice osmisliti idejni projekt Pumptrack poligona u suradnji s Alliance, koji je ustvari sportsko igralište namijenjeno širokom krugu korisnika svake životne dobi i tehničke spremnosti, pogodan za sve veličine bicikala, romobila, skateboardova, koturaljki i pogodan za korisnike od 2 godine pa nadalje - pojašnjava je Perić. 

Naglašava da je rekreativna zona, tj. park koji je na graničnom dijelu kotara Mertojak trenutno zapušten i neiskorišten. 

- Neke od dijelova parka kao što je nogometno i košarkaško igralište nužno je obnoviti, a neki dijelovi parka do danas nisu nikada privedeni svrsi te bi se na tim dijelovima mogao smjestiti pumptrack i time dodatno obogatiti prostor modernim i novim sadržajem - ističe.

Kaže kako bi se ovim projektom revitalizirao bi i uredio park te ponudio novi i moderni sportski sadržaj za djecu i mlade. Osim uređenja parka, oplemenile bi se postojeće zelene površine, postavio javni koš za smeće te klupica u neposrednoj blizini poligona.

- Ponosni smo i zahvalni što su projekt podržali naši građani kotara te Skateboard klub Kolo, biciklistički klubovi Coast Riders i Krš, izbornik downhill reprezentacije Lovel Matijaš i Hrvatski biciklistički savez - ističe Perić. 

Nenad Prizmić, biciklistički aktivist te ujedno stanovnik Mertojaka, projekt smatra jako važnim.

-  Aktivno se bavim brdskim biciklizmom već 23 godine i bio sam, ali i još uvijek jesam član nekoliko biciklističkih klubova koji djeluju na području naše Županije. Biciklizam ima brzorastući trend u posljednjih 10-ak godina u svijetu pa tako u Hrvatskoj i u Splitu, a pumptrack poligon je jedan mali dio urbano sportske infrastrukture, koji ima veliki porast i interes u cijeloj Europi.

Na pumptrack igralištu ,umjesto pedaliranjem ili odgurivanjem, korisnici se pokreću mijenjanjem položaja težišta svojeg tijela. Poligon je izgrađen od zemljane podloge na kojoj su oblikovane ravnine, uzvisine i zavoji na kojima prevučen sloj asfalta na dijelu po kojem se vozi dok je ostatak ozelenjen travom. 

Inače sport koji se bavim u svijetu ima bazu upravo na ovakvim poligonima i u urbanim sredinama pa tako npr. u europskim gradovima gotovo svaki gradski kvart ima poligon ovakvog tipa, a nama bi ovo bio prvi ovakvog tipa u Dalmaciji i 5. u Hrvatskoj

Na ovakvim poligonima okupljaju se od najmlađih pa sve do najiskusnijih biciklista i razvijaju svoje vještine na primjeren način i u kontroliranim i sigurnim uvjetima. Mladi provode vrijeme na svježem zraku, vježbaju kroz zabavu, grade odnose i prijateljstva, osjećaj pripadnosti i odgovornosti, odrastaju kvalitetnije i zdravije.

Važnost realizacije ovog projekta je tim veća jer bi bio primjer za otvaranje ovakvih poligona na područjima gdje se biciklizam njeguje i kao sport i kao zabava za mlade.

Spomenut ću i da Hrvatska ima svjetskog prvaka u BMX-u Marina Ranteša koji je bio primoran trenirati u SAD-u zbog neadekvatnih uvjeta u Hrvatskoj - naglašava Prizmić. 

I Prizmić i Perić smatraju da u Splitu postoji kritična masa korisnika za ovakav tip sportskog igrališta.

- Split kao mediteranski grad s iznimno velikim brojem sunčanih dana idealan je za ovakav tip igrališta - poručuju. 

Vaša reakcija na temu