Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Kutna garnitura Berro Kutna garnitura Berro
Promo Piše: Sponzorirani sadržaj

Praktični savjeti za organizaciju dnevnog boravka: Od nereda do stila

Organizirani i uredni prostori pomažu smanjiti stres i tjeskobu

Dnevni boravak je zasigurno 'najprometniji' prostor u našem domu i može biti pretrpan neredom. Organizacija doma ne pridonosi samo estetski ugodnom prostoru nego značajno utječe na naše zdravlje i mentalno blagostanje. Organizirani i uredni prostori pomažu smanjiti stres i tjeskobu, stvarajući mirno okruženje koje potiče opuštanje i pozitivno raspoloženje.

Očistite vidljive površine

Organiziranje dnevnog boravka može stvoriti iluziju većeg prostora, stoga je posebno važno očistiti sve površine. Ali, budite realni prije nego što krenete. Uvijek će biti manjih sitnica koje ćete negdje trebati spremiti. No, umjesto nepotrebnog nagomilavanja, radije ostavite samo najnužnije stvari, a ostaloga se riješite. Uklanjanje suvišnih predmeta i organizacija postojećih stvara otvoreniji i prostraniji ambijent, što može pozitivno utjecati na mentalno zdravlje.

Osim toga, lakše ćete pokupiti prašinu i ukloniti alergene, što je ključno za zdravlje dišnog sustava. S druge strane, uredan prostor smanjuje stres i anksioznost, omogućujući vam da se opustite i bolje fokusirate na važne zadatke ili jednostavno da se u potpunosti odmorite nakon napornog radnog dana.

Odaberite funkcionalni namještaj

Možda je najučinkovitiji način da pridonesete boljoj organizaciji vaše dnevne sobe taj da uložite u funkcionalan namještaj za dnevni boravak. Osim ormara i komoda, dvosjedi i trosjedi s kutijom ili sandukom za pohranu idealno su rješenje. Ondje možete spremiti sezonsku odjeću ili posteljinu. Uredan prostor može imati smirujući efekt na um.

Kutna garnitura Mia

Kod odabira dvosjeda ili trosjeda važno je obratiti pažnju na to da se uklapa u postojeći stil uređenja prostora. Estetika i funkcionalnost trebaju biti uravnoteženi kako bi prostor izgledao skladno i privlačno. Na primjer, ako je vaš dom uređen u modernom stilu, potražite dvosjede i trosjede  s čistim linijama i jednostavnim dizajnom. Ako preferirate klasični ili rustikalni stil, birajte komade s detaljima koji odgovaraju tom stilu, poput drvenih nogu ili ukrasnih šavova.

Ugradbene i samostojeće klupe za pohranu također su iznimno popularne, a zahvaljujući brojnim dostupnim dizajnima, zasigurno neće ugroziti dobar stil radi dodatnih skrivenih mjesta za pohranu i organiziranje stvari. 

Odlučite se za visoke police

Kada je u pitanju organiziranje doma, ključno je osigurati da svako područje u prostoriji doseže svoj puni potencijal. Maksimalno iskoristite prostor uza zid postavljanjem polica koje će poslužiti kao dodatni prostor za pohranu. Plutajuće police ili visoka polica za knjige koja se proteže do stropa pružit će dovoljno prostora za organiziranje te istovremeno i izlaganje ukrasnih predmeta. Organizirani prostor doprinosi osjećaju kontrole i smanjuje stres. 

Osim što maksimiziraju vertikalni prostor u sobi, istovremeno dodaju i estetsku vrijednost. Plutajuće police mogu biti postavljene na različitim visinama, stvarajući dinamičan vizualni efekt, dok visoka polica koja doseže do stropa može postati impresivan središnji komad u dnevnom boravku. Raznovrsnu ponudu polica i regala potražite na Namještaj Mima.

Komoda Ovessi

Osim funkcionalnosti, ove police omogućuju vlasnicima da personaliziraju svoj prostor izlaganjem knjiga, biljaka, umjetnina i drugih dekorativnih elemenata, čineći prostor toplijim i gostoljubivijim. Različiti materijali i dizajni polica također mogu dodati karakter prostoru, bilo da preferirate moderni minimalizam, rustikalni šarm ili klasičnu eleganciju.

Sakrijte kablove, organizirajte tehnologiju

Dnevni boravak je često dio dome u kojem se nalazi većina naše tehnologije. Od televizora do igraćih konzola, stolnih računala, punjača... Obično imamo višak kablova koji mogu odvlačiti pažnju i stvarati nered. Srećom, postoji puno opcija pomoću kojih ih možete organizirati ili sakriti.

Kabelski organizatori, kao što su takozvane kabelske trake, vezice i kutije za pohranu mogu vam pomoći u održavanju urednosti. Ovi proizvodi omogućuju vam da sakrijete i grupirate kablove na način koji je estetski ugodan i funkcionalan, sprječavajući zapetljavanje i olakšavajući čišćenje prostora. 

Nepostojanje vizualnog nereda olakšava opuštanje uma, potiče kreativnost i povećava produktivnost. Redovitim održavanjem i organizacijom dnevnog boravka možete stvoriti harmoniju koja pozitivno utječe na vaše opće blagostanje, stvarajući mirno i ugodno okruženje u kojem se osjećate najbolje.

Vaša reakcija na temu