Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović OBNOVA BANOVINE 'Radovi su poskupjeli za 60-ak eura po kvadratu'

OBNOVA BANOVINE 'Radovi su poskupjeli za 60-ak eura po kvadratu'

'Imat ćemo zahvate na 13.000 - 15.000 stambenih objekata. To je višegodišnji proces'

Gdje zapinje obnova Banije? O ovom problemu u N1 Newsroomu govorio je Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Gordan Hanžek.

- Kao što je rekao potpredsjednik Vlade Tomo Medved, 53 kuće danas gradimo i to su zamjenske obiteljske kuće. Tvrtka koja radi na kući gospodina Kucka izvodi radove na 15 lokacija istovremeno. Potpisali su ugovor po javnoj nabavi prema kojem će izgraditi 30 kuća u godinu dana, s optimalnim rokom izgradnje jedne kuće u četiri mjeseca. Držimo se zakona i ugovora, a izvoditelj je toga svjestan. Do kraja 6. mjeseca ta kuća morala bi biti gotova - kazao je u početku referirajući se na prilog o slučaju gospodina Kucka s Banovine.

Najavio je da bi se do kraja 8. mjeseca trebalo započeti radove na 200-tinjak kuća.

- Do kraja ljeta mislimo završiti postupke javne nabave za tih 500 kuća i uvoditi izvoditelje u posao. One kuće gdje se tipska kuća ne može graditi - već sada smo pokucali vrata na tri kuće i krenuli u pojedinačna projektiranja - rekao je.

Problemi dobavnih lanaca, poskupljenja…

Govoreći o čimbenicima koji utječu na obnovu, Hanžek je kazao da su utjecaj imali 'rat u Ukrajini, poremećaj na tržištu čelika, plastike aluminija i jedna opća gospodarska nesigurnost.'

Pored toga, dodao je, radovi su poskupjeli i zbog manjka radne snage.

- Program mjera rađen je daleko prije i generirao je cijene prije godinu dana. Svjesni smo svi povećanja cijena i primjenom tih cijena ne stimuliraju se ljudi koji su spremni za samoobnovu. Što se nas tiče u Središnjem državnom uredu, mi provodimo sve postupke obnove postupcima javne nabave i nismo ograničeni tim cijenama nego stvarnim na tržištu. Cijena je porasla za nekakvih 60 eura po kvadratu - kazao je Hanžek.

Rekao je da su zaprimili 1100 zahtjeva za izgradnju zamjenskih obiteljskih kuća i 5500 zahtjeva za konstrukcijsku obnovu.

- Doneseno je 697 odluka za konstrukcijsku obnovu i 156 odluka za izgradnju zamjenskih obiteljskih kuća - iznio je.

Zaprimljeno je i ukupno 8400 zahtjeva za nekonstrukcijsku obnovu, a Hanžek očekuje da bi do listopada cijela nekonstrukcijska obnova trebala bi biti gotova.

Kazao je i da se proces izdavanja odluka u Ministarstvu ubrzao.

- Velik je broj kuća, imat ćemo zahvate na 13.000 - 15.000 stambenih objekata. To je višegodišnji proces. Naravno da je svakom stradalniku svaki dan u kontejnerskom naselju dugačak, ali zato je i počela obnova i višestambenih zgrada - rekao je.

Vaša reakcija na temu