Splitski radijski novinari na ovogodišnjem gastroadventskom vijencu upalili su drugu svijeću, svijeću mira. Gastroadvent je manifestacija koju je prije 15 godina osmislila splitska nutricionistica i dijetetičarka Olja Martinić.
Njezina zamisao je bila da novinari svake godine donose svjetlo u grad, paleći svijeće na gastroadventskom vijencu, koji je svakog adventa nadahnut nekom novom, autohtonom dalmatinskom namirnicom. Ove godine u središtu gastroadventske pozornosti je višnja maraska. Gastroadvent je manifestacija koja spaja gastronomiju, nutricionizam i turizam, promovira mediteransku prehranu.
Višnja maraska ima bogatu povijest koju su otkrili arheolozi ali i pisani zapisi koji potvrđuju da se višnja uzgajala još u 3. stoljeću prije Krista. Zahvaljujući visokom udjelu antioksidansa, višnje su na ORAC ljestvici (Oxygen Radical Absorbance Capacity), među namirnicama s najvećom sposobnošću apsorpcije slobodnih radikala. Sa svojih 3500 ORAC bodova na 100 g, višnje su iznimno korisne u borbi protiv civilizacijskih bolesti.
Mediteranski način prehrane, kojeg je UNESCO prepoznao kao nematerijalnu kulturnu baštinu, uključuje višnju marasku i njezine prerađevine. Potrebno je naglasiti doprinos višnje regeneracije vidnog pigmenta – rodopsina (zahvaljujući prisutnosti antocijana).Ovo je posebno važno za osobe koje dugo vremena provode uz računalo.
Potrebno je naglasiti doprinos višnje regeneracije vidnog pigmenta – rodopsina (zahvaljujući prisutnosti antocijana).Ovo je posebno važno za osobe koje dugo vremena provode uz računalo.
Sok od višnje možemo dodati u večernji napitak za ugodan san. Zahvaljujući melatoninu iz višnje imamo bolji odmor u snu. Melatonin je hormon koji regulira dnevni ciklus tjelesne aktivnosti tj zaslužan je za spavanje i budnost.
Druga gastraoadventska svijeća palila se u kultnom splitskom Hotelu Park, koji ove godine slavi 103. rođendan.
'Model prehrane se mora mijenjati, jer ovaj nije održiv. To radimo dok sadimo višnju, koja je održiva, koja ima samo 0,5 ugljični otisak. U petak ćemo održati panel o ugljičnom otisku dalmatinskog ručka. Po prvi put najugledniji stručnjaci govorit će u ugljičnom otisku hrane. To do sada nismo nikada imali. Među ostalima govorit će i profesorica s Oxforda. Tada ćemo kušati nešto što je u mediteranskom načinu prehrane vrlo popularno, burger od vitalca', poručila je autorica projekta, nutricionistica i dijetetičarka Olja Martinić ističući kako je osmišljena nova piramida prehrane.
Alijana Vukšić, direktorica splitske Turističke zajednice je naglasila kako se ovdje ponovno ističe važnost mediteranskog načina prehrane. 'Poštujmo prirodu, tradiciju i način blagovanja i jela pripremljena na tipičan dalmatinski način. Hvala novinarima što šire informaciju o zdravom, dalmatinskom način prehrane i nadamo se da će nam to pomoći diversificirati se od svih drugih turističkih tržišta.
Toni Miloš, direktor Hotel Park je poručio: 'Svi mi znamo da je advent topao, lijepi dio godine. Malo se popustimo i prepustimo i kada tome dodamo lijepu spizu i malo vina, nema kraja. Hotel Park je tu dugo. Htio bih istaknuti kako mi moramo stvarati novu povijest koju će netko nakon nas pričati. Park pripada gradu, a grad parku i to je jedna lijepa simbioza'.
Za bogat gastroadventski stol posvećen višnji zaslužan je tim chef Tonči Puljić.
On je pripremio Parkovu salatu s narom i dresingom od višnje, ječam i hrskavo zimsko povrće, salatu od crvene quinoe te focacciu i burratu. Tu je bila i pašticada od tune sa suhim višnjama, pečena mlada patka s umakom od višanja, sporo kuhana janjeća plećka s višnjama, bakalar a la bianco, njokada od vepra s maraska višnjama, bakalar na brudet sa suhim višnjama, tradicionalni crni rižot te skradinski teleći rižot. Za slatki užitak nudili su se kuglof od višanja, tart od višanja s vanilija burbonom, štrudel od višanja, choux au craquelin s pistacijom, malinama i višnjama te bakina pita od višanja.
'Spremili smo dosta tradicionalnih jela u koje smo ukomponirali višnju', kazao je Puljić, dodajući kako se umjesto suhih šljiva u pašticadu, primjerice, može dodati i višnja.
'Ovdje se osjećamo kao obitelj. Prekrasni splitski prostori i divni ljudi. Ovo je doba osobne retrospektive', kazao je splitsko-dalmatinski dožupan Stipe Čogelja ispričavši se što je prošle nedjelje zakasnio na paljenje svijeće, budući da je 'zapeo' na Dinari na obilježavanju obljetnice akcije 'Zima '94'.
'Moramo se sjetiti i naših branitelja zbog kojih smo danas ovdje i zbog kojih možemo slaviti Božić', zaključio je Čogelja.
Uz jela se predstavila vinarija Vinarija Skaramuča.
Ovogodišnji adventski vijenac izradile su vrijedne ruke tima La Perla Flowers, cvjetnog studija i dekor shopa iz Splita, koji posluje od 2005. godine. Specijalizirani za različite segmente dekorativnog programa, među kojima je božićni asortiman osobito prepoznat među sugrađanima, tim La Perla ponosno sudjeluje na ovakvim manifestacijama.
Ovogodišnji Gastroadvent podržali su Turistička zajednica Grada Splita, Splitsko-dalmatinska županija, Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije te Javna ustanova More i krš.