Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Autentica Food&Wine festival U Brelima počinje Autentica Food & Wine festival: Održiva gastronomija u središtu pozornosti

U Brelima počinje Autentica Food & Wine festival: Održiva gastronomija u središtu pozornosti

Otvorenje je u srijedu, 30. travnja

Svečanim otvorenjem koje će se održati u srijedu, 30. travnja 2025. godine, s početkom u 10.00 sati u Bluesun hotelu Soline u Brelima, započinje Autentica Food & Wine festival – jedinstvena manifestacija posvećena autentičnoj dalmatinskoj gastronomiji i održivom turizmu.

Festival organiziraju turističke zajednice općina Brela, Baška Voda, Tučepi, Podgora, grada Makarske i grada Vrgorca, uz podršku partnera – Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, Splitsko-dalmatinske županije, Bluesun Hotels & Resorts te Medora Hotels & Resorts. Pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Autentica Food & Wine festival tijekom svibnja će se održavati diljem Makarske rivijere i Zabiokovlja, nudeći bogat program koji uključuje autentičnu kuhinju, tradicijske proizvode, domaća vina i maslinova ulja. Svaka općina i grad u sklopu festivala organizirat će svoj dan gastronomije na javnim prostorima, uz degustacije, sajmove i glazbeni program.

Otvorenje festivala uključuje konferenciju i niz stručnih panela. Prvi panel, pod nazivom Budućnost održivog turizma kroz autentičnu gastronomiju, okupit će istaknute stručnjake i predstavnike institucija: Stipu Čogelju (Splitsko-dalmatinska županija), Ivanu Vladović (TZ SDŽ), Antoniju Radić Brkan (Grad Makarska), Jozu Tomaša (HGK Split) te Željka Staševića (Bluesun Hotels & Resorts).

U nastavku, na drugom panelu o razvoju destinacijskih gastro brandova govorit će poznata imena domaće gastronomske scene, među kojima su chef Ivan Pažanin, Martina Pernar Škunca iz Paške sirane, Mate Jerković (Vinarija Jerković), Drago Nosić (Poetica destilerija) i Dario Gašpar (Vinarija Gašpar). 

U sklopu programa održat će se i edukativna radionica Prava i odgovornosti u hotelijerstvu, koju će voditi prof. Ivo Mravičić.

Treći panel, Brendiranje destinacije kroz gastro manifestacije, predstavit će primjere dobre prakse iz cijele Dalmacije: od fešta u Brelima i Vrgorcu, preko festivala u Drnišu, Kolanu i Supetru, do poznate manifestacije Štorije o’spize u Splitu i slow food koncepata s otoka Korčule.

Dan će završiti ručkom i degustacijom jela pod nazivom Dalmatinski zalogaji u izvedbi chefova Bluesun Hotels & Resorts.

Autentica Food & Wine festival promiče vrijednosti lokalne zajednice, održivosti i autentičnosti, nastojeći gastronomiju pozicionirati kao ključni element turističke ponude regije.

Planirana događanja po destinacijama uključuju: Vrgorac (3.5.), Makarska (8. i 9.5.), Podgora (16.5.), Tučepi (22.5.), Baška Voda (23.5.) i Brela (24.5.).

Vaša reakcija na temu