Splitsko-dalmatinska županija danas je postala službeni kandidat za titulu Europske regije gastronomije 2027., priznanje koje dodjeljuje Međunarodni institut za gastronomiju, kulturu, umjetnost i turizam (IGCAT).
Komisija sastavljena od pet uglednih stručnjaka, među kojima su Ramon Sentmartí iz agro-prehrambenog sektora, José Luís Marques, ravnatelj Škole za ugostiteljstvo i turizam u Coimbri, Emanuela Panke, predsjednica Iter Vitisa - Vinskih putova Europe (Kulturna ruta Vijeća Europe), Jens Storli, stručnjak za kulturu i prehrambeni sektor, Wendy Barrie, voditeljica gastronomskog vodiča Scottish Food Guide, zajedno s predsjednicom IGCAT-a Diane Dodd, boravio je tijekom ovog tjedna u Splitsko - dalmatinskoj županiji radi procjene prijave za titulu Europske regije gastronomije 2027.
Tijekom posjeta članovi komisije obišli su ključne projekte i inicijative u Županiji, uključujući Regionalni centar kompetentnosti u Turističko-ugostiteljskoj školi u Splitu, etno-agro park Stella Croatica, Muzej uja u Škripu, vinariju Stina u Bolu, tvornicu Sardina u Postirama, studentski restoran u sklopu Kampusa na Sveučilištu u Splitu te niz restorana i poljoprivrednih gospodarstava, gdje su kroz radionice i degustacije kušali tradicionalna dalmatinska jela i proizvode.
Komisija je održala i sadržajan sastanak s predstavnicima Splitsko - dalmatinske županije, Stipom Čogeljom, zamjenikom župana i Mateom Dorčić, pročelnicom Upravnog odjela za turizam, pomorstvo i promet vezano za inicijative koju regionalna samouprava pruža u području poljoprivrede i gastronomije. Osim toga, Komisija je tijekom posjeta razgovarala s više od 75 dionika, uključujući direktore lokalnih turističkih zajednica, odgojno - obrazovnim djelatnicima, enolozima, kuharima te raznim dionicima iz privatnog turističkog sektora.
- Tijekom ovog posjeta trudili smo se pokazati najbolje što Splitsko - dalmatinska županija ima, a istovremeno smo stekli vrijedno iskustvo i znanje. Poveznica s IGCAT-om velika je prilika za nas, a ovo je samo dio onoga što naša Županija može ponuditi. Pred nama je još mnogo posla, učvršćivanje suradnje s Institutom i nastavak rada na različitim područjima kako bi ovu titulu i opravdali - poručila je Ivana Vladović, direktorica Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije.
Sentmartí, jedan od članova Komisije posebno je istaknuo dalmatinsku marendu.
- Posebno me se dojmila dalmatinska marenda i činjenica da je Dalmatinci ne doživljavaju samo kao obrok, već kao trenutak kada se, uz domaća jela, povezuju i druže, što mislim da daje dodatnu vrijednost dalmatinskoj gastronomiji - izjavio je.
U projektu, uz Turističku zajednicu Splitsko - dalmatinske županije koja je nositelj, sudjeluju i Splitsko-dalmatinska županija, Hrvatska gospodarska komora, Ekonomski fakultet u Splitu i ŠKMER. Komisija će u narednim danima dostaviti preporuke koje Splitsko - dalmatinska županija treba ispuniti prije službene svečanosti dodjele nagrade.
Ova titula omogućit će Splitsko-dalmatinskoj županiji daljnje jačanje imidža kao gastronomske destinacije, omogućiti veliku vidljivost i prezentaciju projekata vezanih uz gastronomiju u medijima te stvaranje novih prilika za povezivanje poljoprivrede, turizma i obrazovanja.