Splitsko-dalmatinska županija okrunjena je prestižnom titulom Europske regije gastronomije za 2027.u sklopu događanja European Young Chef Award koje se održavalo u Barceloni (Španjolskoj) od 24. do 28. studenoga 2025. Titulu je dodijelio Međunarodni institut za gastronomiju, kulturu, turizam i umjetnost (IGCAT), temeljem evaluacijskog posjeta njihove komisije i sveobuhvatne procjene regije i njenih potencijala. Službenu plaketu direktorici Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, Ivani Vladović, uručile su Diane Dodd, predsjednica IGCAT-a, te Cristina Massot, glavna tajnica za poljoprivredu, stočarstvo, ribarstvo i prehranu Vlade Katalonije.

- Ovo je trenutak koji će ostati u srcima svih nas u Splitsko – dalmatinskoj županiji. Dalmatinska gastronomija je ritual koji nadilazi samu hranu, to je stol prepun priča, razgovori koji traju satima i okusi koji se prenose generacijama. Ova titula valorizira našu tradiciju i kvalitetu, a kao Turistička zajednica nastavit ćemo promovirati dalmatinsku gastronomiju i ljepote naše regije posjetiteljima iz cijelog svijeta – poručila je prilikom dodjele Vladović.
Pri odabiru Srednje Dalmacije kao potencijalne Europske regije gastronomije, stručnjaci su posebno vrednovali ulaganja javnog sektora u poljoprivredu i gastronomiju, razvoj održivih praksi te povezanost obrazovnog sustava s gastronomijom, poljoprivredom i turizmom. U svibnju 2025. komisija IGCAT-a posjetila je županiju, obišla ključne projekte i inicijative te iz prve ruke procijenila kvalitetu i potencijal regije. Splitsko – dalmatinska županija uspješno je odgovorila na sve ove izazove, što potvrđuju brojni realizirani projekti, kako iz javnog, tako i iz privatnog sektora.
Osvajanje ove titule donosi regiji veću vidljivost u inozemnim medijima, a time i priliku da se autohtona gastronomija i ponuda Srednje Dalmacije predstavi široj publici. Tijekom 2027. očekuje se i bogat program gastronomskih manifestacija, što će poslužiti i kao izvrstan motiv za privlačenje gostiju u destinaciju tijekom cijele godine te potaknuti posjetitelje na sadržajniji boravak.

European Young Chef Award
Osim dodjele nagrade, u sklopu natjecanja European Young Chef Award, našu regiju predstavljao je mladi kuhar Ivan Barčot.
Riječ je o natjecanju koje okuplja neke od najperspektivnijih mladih kuhara iz europskih Regija gastronomije te potiče kreativne interpretacije tradicionalnih jela. Barčot je ovom prilikom postao i službeni ambasador Srednje Dalmacije pri IGCAT-u, što otvara niz mogućnosti za daljnju promociju naše gastronomije i kulture u suradnji s Institutom.
Video kojim se naš mladi kuhar predstavio na ovom natjecanju možete pogledati ovdje.