Berba u svim hrvatskim uzgojnim maslinarskim područjima traje. Većina sorata postiže, ili je postigla, optimalnu tehnološku zrelost za preradu u ulje.
Optimalnu tehnološku zrelost u posljednjih sedam dana, prema kontinuiranom mjerenju, odnosno praćenju, pokazala je još jedna sorta na većem uzgojnom području Dalmacije. Prema prošlogodišnjim rezultatima i usporedbom na području cijele Dalmacije sorta levantinka - šoltanka spremna je za branje!
'Levantinka - šoltanka na većem uzgojnom području Dalmacije spremna je za berbu jer je akumulirala najveću količinu ulja u suhoj tvari za ovu godinu i prema ovogodišnjim uvjetima. Ako s berbom odgađamo, sve više će upijati vlagu, rasti će joj težina, a randmani će biti sve manji. Preporuka je da se počne s berbom jer kroz daljnji razvoj situacije, kako raste u grozdovima, moguće je truljenje ploda. A kvaliteta ulja bit će sve manja', poručuju iz Savjetodavna službe Ministarstva poljoprivrede.
Također, optimalnu tehnološku zrelost za preradu u ulje, a prema prošlogodišnjim rezultatima i usporedbom na području otoka Cresa, sorta slivnjača - simijaca. I ona je spremna za branje!