Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash RECEPT Viralna pita od vina

RECEPT Viralna pita od vina

Novi hit desert

Svaki put kad se pojavi novi food trend na društvenim mrežama, on izaziva različite reakcije - od oduševljenja do najžešćeg hejtanja. Tako je i s ovim viralnim desertom, pitom od vina, koju neki smatraju genijalnom idejom i savršenim desertom, a drugi pak užasom koji treba probati samo jednom. Ili niti jednom.

Postoje razne verzije ove slastice - jedna od njih je ta da se u tijesto za pitu koje se već nalazi u kalupu uliju svi sastojci (crveno vino, šećer, gustin, arome), izmiješaju i pita se ubaci u pećnicu i peče 30-40 minuta. Druga verzija je da se tijesto unaprijed ispeče, a nadjev s vinom skupa na štednjaku, ulije u pečeno tijesto i pita se dobro ohladi.

Ovo piti mogu se u nadjev dodati razni zimski načini, koji se uobičajeno koriste za kuhano vino - od cimeta, klinčića, muškatnog oraščića... Također, oni koji su probali ovaj čudnovati kolač kunu se i u verziju u kojoj se u nadjev dodaje tamna čokolada. Od ideja za serviranje, najpopularnija je ona da se pita od vina posluži uz tučeno slatko vrhnje.

Miss Gastro donosi osnovnu verziju recepta za pitu od vina.

Sastojci

Prhko tijesto

Crveno vino 750 ml

Gustin (Kukuruzni Škrob) 0,50 šalica

Šećer 1,25 kom

Ekstrakt vanilije

Cimet

Sol 1 prstohvat

Maslac

Postupak

Pomiješati sve sastojke (osim maslaca) i kratko prokuhati na srednjoj vatri dok se ne zgusne (8-10 minuta).

Umiješaj maslac i ulij u predpečeno prhko tijesto za pitu. Pusti da se ohladi u hladnjaku minimalno 4 sata, a najbolje preko noći.

Vaša reakcija na temu