Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash RECEPT Varivo od cvjetače

RECEPT Varivo od cvjetače

Lagano i zdravo

Varivo od cvjetače jedno je od onih jela koje nas vraća u djetinjstvo, na mirise kuhinje naših baka. Jednostavno je za pripremu, lagano, zdravo i zasitno. Cvjetača je prepuna vitamina C i odlična je namirnica za hladnije dane, kada želimo topli obrok koji se brzo priprema.

Ovo varivo idealno je kao ručak uz malo kruha ili laganu salatu. Donosimo jednostavan recept koji će sigurno obradovati sve ljubitelje tradicionalnih domaćih jela.

Sastojci:

- 1 srednja cvjetača

- 2 krumpira

- 1 veća mrkva

- 1 glavica luka

- 2 režnja češnjaka

- 1 žlica crvene paprike u prahu

- 2 žlice ulja

- 1 lovorov list

- sol i papar po želji

- svježi peršin za posipanje

- voda ili temeljac

Priprema:

1. Cvjetaču očistiti i podijeliti na cvjetove, krumpir i mrkvu oguliti pa narezati na manje komade.

2. Na ulju kratko propirjati sitno sjeckani luk dok ne postane staklast, zatim dodati protisnuti češnjak i promiješati.

3. Umiješati crvenu papriku, dodati mrkvu i krumpir pa sve još kratko prodinstati.

4. Uliti vodu ili temeljac da prekrije povrće, dodati lovorov list i pustiti da zavrije.

5. Kada krumpir počne omekšavati, dodati cvjetaču pa kuhati još 10-15 minuta dok sve ne postane mekano.

6. Začiniti solju i paprom po ukusu.

7. Po želji, dio povrća možete zgnječiti vilicom u loncu kako bi varivo bilo gušće.

8. Prije posluživanja posipati svježim peršinom.

Posluživanje:

Varivo od cvjetače najbolje je poslužiti toplo, uz krišku domaćeg kruha ili zelenu salatu. Ako želite obrok obogatiti, možete dodati i žlicu vrhnja u tanjur za dodatnu kremoznost.

Ovaj recept jednostavan je, ali pun okusa – pravi dokaz da se od nekoliko osnovnih namirnica može napraviti ukusno i hranjivo jelo. Uživajte u svom varivu i slobodno ga prilagodite svom ukusu, dodavanjem začina ili drugog povrća koje volite. Dobar tek!

Vaša reakcija na temu