Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay RECEPT Ušećereni bademi

RECEPT Ušećereni bademi

Donosimo nekoliko savjeta

Miris ušećerenih badema jedan je od onih koji odmah vraća u djetinjstvo, na blagdanske ulice i kućne kuhinje. Ovaj jednostavan slatkiš idealan je za darivanje, grickanje uz film ili kao dodatak zimskim kolačima. No, iako djeluje jednostavno, mnogi se iznenade kada im bademi zagore, šećer bude grudast ili glazura pretvrda.

Zato donosimo vodič s provjerenim, praktičnim savjetima i tehnikama koje jamče savršene ušećerene bademe – svaki put.

Zašto su domaći ušećereni bademi poseban doživljaj?

Kupovni su ukusni, ali domaći su apsolutno neusporedivi. Možete kontrolirati količinu šećera, birati začine, regulirati hrskavost i uživati u mirisu koji se širi kućom. Osim toga, priprema traje samo 15–20 minuta i ne traži nikakvu posebnu opremu.

Sastojci:

- 200 g badema (neprženih, s kožicom)

- 200 g šećera

- 100 ml vode

- 1 vanilin šećer (po želji)

- prstohvat cimeta (opcionalno)

Metoda:

Sve sastojke staviti u veću tavu ili širu posudu s debelim dnom.

Kuhati na srednje jakoj vatri dok se šećer rastopi, a smjesa počne ključati.

Nastaviti grijati, uz često miješanje, dok se šećer kristalizira i obloži bademe.

Nastaviti miješati još malo – kristali će se ponovno lagano otopiti i postati sjajni.

Prebaciti bademe na papir za pečenje i odmah razdvojiti žlicom ili lopaticom.

Ostaviti da se potpuno ohlade i stvrdnu.

Ključni savjeti koji čine razliku

- Velika tava – bolji rezultat: šira površina znači ravnomjernije ušećerivanje.

- Ne prejaka vatra: previsoka temperatura brzo spaljuje šećer.

- Miješajte stalno, ali nježno.

- Ne odustajte kad se šećer grudasto kristalizira – to je dio procesa.

- Dodajte prstohvat soli za bolju ravnotežu okusa.

- Za sjajni završetak dopustite da se šećer kratko ponovno otopi na kraju.

Ideje za drugačije okuse

- chili i kakao

- narančina korica i vanilija

- kardamom i med

- ružmarin i krupna sol

Začini se dodaju na samom kraju pripreme.

Kako ih čuvati?

Čuvajte ih u staklenoj teglici ili limenoj kutiji, na hladnom i suhom mjestu, daleko od topline. Tako ostaju hrskavi do tri tjedna.

Gdje ih koristiti?

- kao poklon u lijepoj teglici

- kao dekoraciju za kolače

- kao grickalicu uz desertna vina

- u zobenim pahuljicama ili jogurtu

Vaša reakcija na temu