Zimska sezona donosi kratke dane, hladnije jutro i potrebu za toplom, utješnom hranom. No to nikako ne znači da na tanjuru ne može biti i svježine. Zapravo, pravo je vrijeme za otkrivanje salata koje su jednako ukusne koliko su i hranjive, a idealno nadopunjuju bogata zimska jela. Zimska salata može biti pravi energetski booster, prepuna vitamina, minerala i vlakana, a istovremeno dovoljno zasitna da posluži kao samostalan obrok.
Jedna od najpopularnijih sezonskih kombinacija upravo je zimska salata s narančom, rikolom i pečenom ciklom. Spoj zemljanog okusa cikle, osvježavajuće citrusne slatkoće i blage gorčine rikole čini je savršenim izborom za dane kada želimo jesti lagano, ali bogato okusima. Riječ je o salati koja izgleda atraktivno, odiše zdravljem i priprema se bez puno komplikacija.
Za dvije osobe:
Sastojci:
- 2 veće cikle
- 2 naranče
- dvije šake rikole
- 1 žlica maslinova ulja
- 1 žličica meda
- sok pola limuna
- sol i papar
- šaka tostiranih oraha ili badema
- malo svježeg peršina (po želji)
Priprema:
Ciklu dobro operite, umotajte u aluminijsku foliju i pecite oko sat vremena u pećnici na 200 stupnjeva, dok ne omekša. Ostavite je da se ohladi, ogulite i narežite na ploške ili kockice. Naranče ogulite, uklonite bijelu kožicu i narežite na komade. Rikulu operite i posušite.
U manjoj posudi pomiješajte maslinovo ulje, med, limunov sok, sol i papar. U velikoj zdjeli lagano sjedinite rikolu, ciklu i naranče, prelijte dresingom i nježno promiješajte. Na kraju pospite tostiranim orasima ili bademima te svježim peršinom.
Ova salata savršena je kombinacija svježine i slatkoće, a zahvaljujući cikli i orašastim plodovima pruža i dozu energije koja će vas održati sitima. Možete je poslužiti uz ribu, meso ili jednostavno uživati u njoj kao laganom, ali bogatom obroku. Zimski jelovnik nikada nije izgledao bolje – i zdravije.