Ako nemaš nove ideje za zanimljiv desert, onda je ova torta od palačinki idealno rješenje. Spravljanje je jednostavno, nema puno sastojaka, a rezultat je ukusan i sočan kolač koji se topi u ustima, piše Miss Gastro.
Recept je objavljen na YouTube kanalu Lieblingsdesserts, a u samo dva tjedna pregledalo ga je više od 2.3 milijuna ljudi iz cijelog svijeta!
Za palačinke:
Sastojci
Oštro brašno 180 g
Kakao prah 35 g
Sol 1 prstohvat
Šećer 10 g
Jaje 3 kom
Mlijeko 260 ml
Voda 160 g
Med 60 g
Suncokretovo ulje 25 ml
Postupak
Stavi u posudu brašno, kakao, prstohvat soli i šećer te sve dobro promiješaj. Potom dodaj 3 jaja, miješajući postepeno ulij mlijeko pa dodaj vodu te miješaj dok ne dobiješ glatko tijesto.
Procijedi tijesto za palačinke kroz fino sito da ne ostanu grudice.
Dodaj tijestu med te ostavi da odstoji 20 minuta. Nakon toga umiješaj 25 ml biljnog ulja.
Namaži tavu biljnim uljem te ispeci palačinke s obje strane na srednjoj vatri. Trebaš dobiti 14 palačinki.
Za kremu:
Sastojci
Krem sir 250 g
Šećer u prahu 90 g
Kiselo vrhnje - punomasno 150 g
Slatko vrhnje 250 g
Med 20 g
Šećer u prahu 4 žlica
Postupak
Za kremu dobro izmiksaj krem sir, 45 g šećera u prahu i kiselo vrhnje. U drugoj posudi izmiksaj slatko vrhnje i 45 g šećera u prahu u čvrsti šlag. Dodaj to kremi te sve dobro izmiješaj.
Svaku palačinku premaži kremom. Ostavi malo kreme za kasnije. Svaku palačinku presavij dvaput. Potom po svakoj palačinki premaži preostalu kremu.
Oprezno namotaj tri palačinke u nizu. Potom svaku palačinku 'lijepi' na kolut tako da slažeš jednu po jednu s premazanim dijelom i svaki put dobro pritisni.
Omotaj tortu kalupom za tortu te prekrij prozirnom folijom. Stavi kolač u hladnjak da odstoji 8-10 sati. 8. Makni kalup i foliju. Prije posluživanja pospi kolač šećerom u prahu.