Ukusna i krem juha od špinata sa žlicom kiselog vrhnja oduševit će i najizbirljivije. Ako napraviš veliku količinu, slobodno zamrzni višak. Okus juhe zamrzavanjem ostaje netaknut, piše Miss Gastro.
Sastojci
Suncokretovo ulje 1 žlica
Luk 1 kom
Špinat 500 g
Brašno 5 žlica
Povrtni temeljac 600 ml
Mlijeko 400 ml
Sol
Crni papar
Kiselo vrhnje 4 žlica
Češnjak 1 režanj
Postupak
U velikoj posudi na ulju prodinstaj nasjeckani crveni luk. Dodaj temeljac i vodu. Pusti da prokuha. Posoli i popapri prema ukusu.
Odvoji 5 žlica mlijeka u brašno. Promiješaj dok ne dobijete gustu smjesu. Ostatak mlijeka dodaj u juhu i pusti da prokuha.
Kada je juha prokuhala, smanji vatru, izblendaj štapnim mikserom i postepeno sipaj mješavinu brašna i vode dok ne postigneš željenu gustoću.
Kod posluživanja u tanjur dodaj žlicu kiselog vrhnja i sjeckanog češnjaka.