Brokula može postati zvijezda obroka kada se spoji s nečim klasičnim kao što je pire krumpir, piše Miss Gastro.
Dosadio ti je običan pire krumpir? Isprobaj ovaj kremasti zeleni pire od brokule i sira koji će te oduševiti jednostavnošću pripreme i puninom okusa.
Pire od krumpira možda zvuči monotono, ali uz dodatak brokule i sira pretvara se u gurmansku poslasticu i savršen prilog uz gotovo sva mesna jela. I ribu. I jaja na oko. Ovaj 'rustikalni' pire može biti i zasebno jelo, idealno za međuobrok na poslu ili na izletu jer je ukusan i kad se jede hladan.
Sastojci
krumpir 450 g
brokula 350 g
sir 0,75 šalica
mlijeko 0,50 šalica
sol 0,50 žličica
svježe mljeveni crni papar
Postupak
U velikom loncu, s košarom za kuhanje na pari, zakuhaj vodu do visine jednog centimetra. Dodaj krumpir, poklopi i kuhaj na pari 10 minuta.
Dodaj brokulu na vrh, poklopi i kuhaj dok krumpir i brokula ne omekšaju, još 6-8 minuta.
Prebaci brokulu u veliku zdjelu i grubo je zgnječi gnječilicom za krumpir.
Dodaj krumpir, naribani sir koji se lako topi, mlijeko, sol i papar te nastavi gnječiti dok ne postigneš željenu konzistenciju.
Posluži odmah.