Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Press Lovre Odak ponovo briljira: Tri zlata i pehar za ŠKMER-ovog stipendista na međunarodnom gastro festivalu u Nišu

Lovre Odak ponovo briljira: Tri zlata i pehar za ŠKMER-ovog stipendista na međunarodnom gastro festivalu u Nišu

Veliki uspjeh

Stipendist udruge Šefovi kuhinje mediteranskih i europskih regija (ŠKMER) i voditelj dječjih radionica Lovre Odak (18) ponovno je ostvario zapažen uspjeh na međunarodnim kulinarskim natjecanjima. 

Na XII. Međunarodnom gastro-turističkom festivalu u Nišu, među više od 350 kuhara iz desetak zemalja, Lovre je osvojio tri zlatne medalje i pehar za najbolje juniorsko jelo od tjestenine. Mladi se Splićanin natjecao u trima od mogućih osam kategorija (rižot, jela od ribe i tjestenina), a pripremao je rižoto od kozica i kapesanti, file brancina s kremom od celera, sotiranim komoračem i ribljim jusom te raviole punjene šumskim gljivama i pancetom, uz jus od piletine. Jela je ocjenjivalo 33 međunarodna suca na temelju tehnika, prezentacije, okusa i kreativnosti, a Lovrini ravioli su oduševili i donijeli mu pehar. Dodajmo, Odak je završio za kuhara u Turističko-ugostiteljskoj školi u Splitu, a polaznik je ŠKMER-ovog programa za stipendiste te odnedavno i zaposlenik udruge.

'Nakon što sam završio redovito školovanje, a vidio sam članak za stipendiranje mladih i prijavio se, dolazio sam na ispomoć, educirao se i kasnije sam zaposlen u ŠKMER-u. Tu se stvarno nauči puno – od klasike do moderne kuhinje i detaljnom pristupu kuharstvu. Kao član udruge krenuo sam i na međunarodna natjecanja, pa sam osvojio titulu juniorskog prvaka na 2. Dubrovnik Royal Gourmetu u veljači te nedavno i prvo mjesto među juniorima na 20. Biseru mora u Supetru. Sad sam u Nišu dobio tri zlatna odličja i pehar, što je još jedna potvrda da sam na dobrom putu. Naime, u planu mi je nastaviti se educirati, proći sve aspekte kuhinje – od hotelske do brodske kuhinje – te raditi u restoranima visoke kuhinje. Svakako mi je uzor moj stariji kolega iz ŠKMER-a Petar Vlak, a u svjetskim okvirima jako mi se sviđa što i kako radi engleski chef Marco Pierre White', naveo je Odak.

Za kuharstvo se Lovre počeo zanimati vrlo rano. Krenulo je od gledanja kulinarskih emisija od pete godine, a kasnije bi pomogao kući u kuhanju ručaka. Vremenom je počeo i sam u svom domu pripremati jela. Ističe kako ga je u kuharstvo dovela čista ljubav prema ovom pozivu i svemu što on donosi, pa i natjecanja koja smatra nužnima za stjecanje i razmjenu iskustava te provjeru vlastitih znanja pred međunarodnim sucima.

'Za Niš sam se sam pripremao, a jedino od jela rižot sam radio ranije. Imao sam nekih grešaka – recimo, temeljac mi je bio preslan, pa sam ga morao ublažiti medom. Dobio sam pehar za najbolju tjesteninu među juniorima, a mislim da je presudilo to što sam radio domaće raviole u koje su se savršeno uklopile panceta, piletina i gljive – dakle, jednostavne namirnice, ali sve uz korištenje modernih tehnika', – dodao je Lovre.

Festival u Nišu, koji organizira Udruženje ugostiteljskih i turističkih djelatnika, još jednom se potvrdio kao važna međunarodna kulinarska platforma i mjesto razmjene znanja među profesionalcima.

Vaša reakcija na temu