Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Steve Buissinne from Pixabay RECEPT Najbolja domaća limunada

RECEPT Najbolja domaća limunada

Savršeno osvježenje za ljetne dane

Kada ljetne temperature dosegnu vrhunac, nema boljeg načina za osvježenje od čaše hladne, domaće limunade. Jednostavna za pripremu, prirodna, bez konzervansa i umjetnih dodataka – domaća limunada pravi je klasik koji nikada ne izlazi iz mode. Donosimo vam recept koji savršeno balansira kiselinu limuna i slatkoću sirupa, uz nekoliko trikova za dodatnu svježinu.

Sastojci za 1 litru limunade:

- 3 velika, sočna limuna (po mogućnosti neprskana)

- 100 g šećera (može i med ili brezin šećer po želji)

- 600 ml hladne vode

- 400 ml mineralne vode (ili još hladne obične vode)

- šaka svježih listića mente

- nekoliko kolutića limuna za dekoraciju

- kockice leda

Priprema:

1. Napravite jednostavan sirup: U malom lončiću zagrijte 100 ml vode i dodajte šećer. Miješajte dok se šećer potpuno ne otopi. Maknite s vatre i ostavite da se sirup ohladi.

2. Ocijedite limune: Iscijedite sok iz limuna i po želji procijedite kako biste uklonili pulpu i koštice. Trebali biste dobiti otprilike 150-200 ml limunova soka.

3. Pomiješajte sastojke: U velikom vrču pomiješajte ohlađeni sirup, svježe iscijeđeni limunov sok i hladnu vodu. Dobro promiješajte.

4. Dodajte mineralnu vodu: Neposredno prije posluživanja ulijte mineralnu vodu kako biste limunadi dodali laganu pjenušavost.

5. Dodajte svježe začine i led: Ubacite nekoliko listića mente i kolutića limuna, te po želji kockice leda.

Savjeti:

- Za dodatni osvježavajući twist dodajte i nekoliko ploški krastavca ili malo naribanog đumbira.

- Umjesto šećera, možete koristiti i med (dodajte ga u toplu vodu da se lakše otopi).

- Ako imate više vremena, ostavite limunadu u hladnjaku barem pola sata prije posluživanja da se arome bolje prožmu.

Posluživanje:

Limunadu poslužite u staklenim čašama, uz slamku, krišku limuna na rubu i listić mente za savršen estetski i okusni doživljaj. Idealan napitak za roštilj, piknik, radni dan ili jednostavno – uživanje u hladu s knjigom u ruci.

Domaća limunada jednostavna je za pripremu, iznimno zdrava i osvježavajuća. Uz nekoliko sastojaka koje vjerojatno već imate kod kuće, možete napraviti napitak koji savršeno gasi žeđ i vraća energiju. Isprobajte recept i uživajte u svakoj kapi!

Vaša reakcija na temu