Ako postoji slastica koja može pretvoriti običan dan u mali ritual uživanja, onda su to mirisni keksići s bademima. Lagani, prhki i obogaćeni orašastom aromom, ovi keksi savršeni su za jesenske i zimske trenutke kad tražimo nešto toplo, domaće i utješno. Uz to, priprema je toliko jednostavna da će i početnici u kuhinji uživati u procesu jednako kao i u rezultatu.
Bademi daju savršenu teksturu – malo hrskavosti izvana i puno mekoće iznutra. Odlično se slažu s vanilijom, limunovom koricom ili čak prstohvatom cimeta ako želite dodatnu aromu. Najbolja vijest? Ovi keksići predivno mirišu, toliko da će cijeli dom dobiti toplu, slatku atmosferu kojoj je teško odoljeti.
Sastojci:
- 150 g maslaca, sobne temperature
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 jaje
- 220 g glatkog brašna
- 80 g mljevenih badema
- ½ žličice praška za pecivo
- Prstohvat soli
- Po želji: žličica limunove korice ili malo cimeta
- Cijeli bademi za ukras (opcionalno)
Priprema:
1. U većoj posudi izmiksaj maslac, šećer i vanilin šećer dok ne postanu pjenasti.
2. Dodaj jaje i kratko izmiksaj dok se ne sjedini.
3. U drugoj posudi pomiješaj brašno, mljevene bademe, prašak za pecivo i sol.
4. Suhe sastojke lagano umiješaj u maslac i šećer te mijesi dok ne dobiješ glatko tijesto.
5. Tijesto zamotaj u foliju i ostavi u hladnjaku 20–30 minuta.
6. Zagrij pećnicu na 180 °C i obloži lim papirom za pečenje.
7. Oblikuj male kuglice, lagano ih spljošti i po želji utisni cijeli badem na vrh.
8. Peci 10–12 minuta, dok rubovi lagano ne porumene.
9. Ohladi ih na rešetki – iako će miris vjerojatno otežati čekanje.
Ovi keksići idealni su uz kavu, čaj ili kao mali poklon prijateljima. Jednostavni sastojci, lijep izgled i miris koji podsjeća na dom – sve što treba za uživanje u trenucima koji griju iznutra. Savršeni za hladnije dane ili kad god poželite nešto malo, slatko i neodoljivo.