U vremenu kada nas svakodnevne obaveze vuku na sve strane, malo tko može odoljeti jednostavnom užitku svježe pečenih keksića. Miris badema, hrskava tekstura i blaga slatkoća vraćaju nas u djetinjstvo, a dobra vijest je da se ovi keksići pripremaju brzo i bez puno komplikacija.
Osim što su ukusni, bademi su prava nutritivna bomba – bogati su zdravim mastima, vlaknima, vitaminom E i mineralima. Zato se keksići od badema savršeno uklapaju u kategoriju 'slatkog bez grižnje savjesti'.
Sastojci:
- 200 g mljevenih badema
- 100 g glatkog brašna
- 80 g šećera u prahu
- 1 vanilin šećer
- 100 g maslaca (sobne temperature)
- 1 jaje
- prstohvat soli
- bademi u listićima (za ukrašavanje)
Priprema:
U zdjeli pomiješajte mljevene bademe, brašno, šećer u prahu, vanilin šećer i sol.
Dodajte maslac i jaje pa rukama ili mikserom zamijesite glatko tijesto.
Tijesto oblikujte u kuglu, zamotajte prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku 30 minuta.
Pećnicu zagrijte na 180 °C.
Od tijesta oblikujte male kuglice, lagano ih spljoštite i složite na lim obložen papirom za pečenje.
Po želji pospite listićima badema.
Pecite 12–15 minuta, dok rubovi lagano ne porumene.
Ohladite na rešetki i poslužite uz šalicu kave ili čaja.
Zašto su posebni?
Ovi keksići spajaju jednostavnost pripreme i bogat okus badema koji ostavlja dojam domaće, ali i profinjene slastice. Idealni su za blagdane, ali i za svaki dan kada vam treba mala doza slatkog zadovoljstva.
Kako kaže poznata izreka – sreća je u malim stvarima, a jedan topli bademov keksić mogao bi biti upravo to.