Ovaj je recept nadahnut marokanskim kruhom od griza ili khobzom, koji se peče i u štrucama i u lepinjama, ponekad je posve nezačinjen, a ponekad, kao i ovaj, ima tek malo maslinova ulja, šećera i sezama za bolji okus.
Tijesto se radi od griza i brašna u istom omjeru, pa će korica biti lijepo hrskava, a sredina će zbog griza biti divno meka. Oko kruha od griza nema puno posla, ali tijesto mora provesti čitavu noć u hladnjaku i dizati se još sat vremena prije pečenja, piše punkufer.
Kruh od griza - sastojci:
250 g brašna
250 g griza
2 čajne žličice sol
2 čajne žličice šećera
1 čajna žličica suhog kvasca
2 žlice maslinova ulja
315 ml vode
2 žlice sezama, po želji
Kruh od griza - priprema:
U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, griz i sol, a zatim dodajte šećer, kvasac, maslinovo ulje i vodu. Dobro izmiješajte, pokrijte i ostavite da se odmori 15 minuta. Električnim mikserom s nastavkom za tijesto umijesite glatko tijesto. Poklopite i ostavite u hladnjaku preko noći.
Izvadite zdjelu s tijestom iz hladnjaka, otklopite i ostavite na sobnoj temperaturi da se diže dok se ne udvostruči.
Premijesite tijesto i oblikujete štrucu.
Prebacite štrucu na papir za pečenje i ostavite da se diže sat vremena.
Nakon 30 minuta zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva.
Ako želite, po vrhu posipajte sjemenke sezama.
Izbodite štrucu vilicom i stavite je u pećnicu.
Pecite 20-30 minuta, dok korica ne postane hrskava i ne dobije lijepu boju.
Ostavite da se malo ohladi prije rezanja.