Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay RECEPT Mirisan i mekan kruh od griza

RECEPT Mirisan i mekan kruh od griza

Lako se mijesi

Ovaj je recept nadahnut marokanskim kruhom od griza ili khobzom, koji se peče i u štrucama i u lepinjama, ponekad je posve nezačinjen, a ponekad, kao i ovaj, ima tek malo maslinova ulja, šećera i sezama za bolji okus.

Tijesto se radi od griza i brašna u istom omjeru, pa će korica biti lijepo hrskava, a sredina će zbog griza biti divno meka. Oko kruha od griza nema puno posla, ali tijesto mora provesti čitavu noć u hladnjaku i dizati se još sat vremena prije pečenja, piše punkufer.

Kruh od griza - sastojci:

250 g brašna

250 g griza

2 čajne žličice sol

2 čajne žličice šećera

1 čajna žličica suhog kvasca

2 žlice maslinova ulja

315 ml vode

2 žlice sezama, po želji

Kruh od griza - priprema:

U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, griz i sol, a zatim dodajte šećer, kvasac, maslinovo ulje i vodu. Dobro izmiješajte, pokrijte i ostavite da se odmori 15 minuta. Električnim mikserom s nastavkom za tijesto umijesite glatko tijesto. Poklopite i ostavite u hladnjaku preko noći.

Izvadite zdjelu s tijestom iz hladnjaka, otklopite i ostavite na sobnoj temperaturi da se diže dok se ne udvostruči.

Premijesite tijesto i oblikujete štrucu.

Prebacite štrucu na papir za pečenje i ostavite da se diže sat vremena.

Nakon 30 minuta zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva.

Ako želite, po vrhu posipajte sjemenke sezama.

Izbodite štrucu vilicom i stavite je u pećnicu.

Pecite 20-30 minuta, dok korica ne postane hrskava i ne dobije lijepu boju.

Ostavite da se malo ohladi prije rezanja.

Vaša reakcija na temu