Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay RECEPT Makaroni sa sirom od milijun dolara

RECEPT Makaroni sa sirom od milijun dolara

Najbolji ikad

Tri vrste sira, hrskave panko mrvice i listići zlata – makaroni sa sirom postali su još kremastiji, finiji i poželjniji… A mislili smo da je to nemoguće!

Tjestenina sa sirom je onaj bezvremenski klasik za kojim posežemo kada nam treba dodatna doza utjehe. I nikada ne zakaže. Kada isprobaš ovaj recept, shvatit ćeš da može i bolje od najboljeg.

Ovaj fenomenalni mac&cheese od milijun dolara, odnosno makaroni sa sirom od milijun dolara, spaja bogate, kremaste slojeve triju savršeno odabranih sireva s hrskavim panko mrvicama i zlatnim listićima za završni dodir raskoši.

Makaroni sa sirom od milijun dolara dominirat će svakim stolom

Ovo jelo dominirat će svakim stolom, od obiteljskih večera do posebnih proslava, a ono što ga čini posebnim jest kombinacija sireva - u ovo jelo idu sirevi koji se divno tope i imaju intenzivan okus dok pecorino romano daje karakterističnu slanu notu. Ova kombinacija stvara umak koji podsjeća na fondue – bogat, svilenkast i savršen.

Hrskavi panko posip, tostiran na maslacu, savršeni je kontrast kremastom umaku. A ako želiš dodatnu dozu luksuza, tu su zlatni listići iako i bez njih ovo jelo opravdava svoju 'milijunsku' reputaciju.

Spremanje i podgrijavanje

Ostane li ti tjestenine sa sirom, pohrani je u hermetički zatvorenu posudu u hladnjaku. Možeš je čuvati do 3 dana. Za zagrijavanje koristi mikrovalnu pećnicu u intervalima od 30 sekundi dok se jelo potpuno ne zagrije ili ga zagrij u pećnici u pokrivenoj keramičkoj posudi, piše Miss Gastro.

Sastojci

Suncokretovo ulje

Sol

Tjestenina 450 g

Maslac 12 žlica

Brašno 60 g

Mlijeko 4 šalica

Evaporirano mlijeko 340 ml

Senf 1 žličica

Svježe mljeveni crni papar

Fontina sir 225 g

Raclette sir 225 g

Pecorino romano 85 g

Panko mrvice 1 šalica

Zlatni listići

Postupak

Postavi rešetku u sredinu pećnice i zagrij pećnicu na 175 °C. Naulji posudu za pečenje (33 x 23 cm) kako bi se tjestenina kasnije lako vadila.

U velikom loncu s kipućom, posoljenom vodom skuhaj tjesteninu. Kuhaj je 2 minute manje od preporučenog vremena na pakiranju kako bi ostala al dente. Ocijedi tjesteninu i ostavi je sa strane.

U drugom velikom loncu rastopi 8 žlica maslaca na srednjoj vatri. Dodaj brašno i miješaj pjenjačom neprestano dok smjesa ne postane lagano zlatna i ne zapjeni se po cijeloj površini lonca, otprilike 30 sekundi do 1 minute.

Postupno dodaj punomasno mlijeko i evaporirano mlijeko u zapršku, neprestano miješajući. Kuhaj dok smjesa ne postane gusta i lagano ne zakipi, otprilike 1-2 minute. Dodaj senf i popapri prema ukusu.

Makni lonac s vatre, a zatim dodaj naribane fontinu, raclette i pecorino romano. Koristi gumenu lopaticu kako bi sir umiješao dok se potpuno ne otopi i dok umak ne postane gladak i svilenkast. Prema potrebi, dodaj sol. Na kraju umiješaj skuhanu tjesteninu u umak.

U širokoj tavi na srednje niskoj vatri otopi preostale 4 žlice maslaca. Dodaj panko krušne mrvice i pospi ih sa 1/4 žličice soli. Miješaj često dok mrvice ne postanu zlatnosmeđe i hrskave, otprilike 2-3 minute.

Ulij tjesteninu s kremastim umakom u pripremljenu posudu za pečenje i ravnomjerno je poravnaj. Pospi tostirane panko mrvice preko vrha.

Peci tjesteninu sa sirom, nepokrivenu, u zagrijanoj pećnici dok se potpuno ne zagrije i dok panko posip na vrhu ne postane savršeno hrskav, otprilike 25-30 minuta.

Ako koristiš zlatne listiće, dodaj ih na vrh neposredno prije posluživanja za završni wow efekt.

Vaša reakcija na temu