Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Mogens Petersen from Pixabay RECEPT Kruh s krumpirom

RECEPT Kruh s krumpirom

Osvaja okusom i dugo ostaje svjež

Jede ti se fini domaći kruh, koji se ne mrvi, ukusan je i drugi i treći dan, ne presuši se? Imamo rješenje za tebe! Ovaj odličan kruh s krumpirom koji je tako pahuljast i nježan – savršen za tost, sendviče…

Ovaj kruh u kojem je krumpir jako važan sastojak (koji kruhu daje svježinu, mekoću i sočnost) lagano je slatkast pa je na njega savršeno namazati putar i pekmez, no i sendviči s ovih kruhom od krumpira jako su ukusni.

Kruh dugo ostaje svjež upravo zahvaljujući krumpiru, a važan sastojak je i voda od kuhanja krumpira pa stoga sačuvaj dovoljnu količinu kako bi tvoj kruh od krumpira ispao savršen baš svaki put, piše Miss Gastro.

Sastojci

Krumpir - bijeli 250 g

Mlijeko 250 ml

Šećer 50 g

Instant kvasac 7 g

Brašno tip 00 660 g

Sol 2 žličica

Maslac 0,33 šalica

Postupak

Oguli krumpire i nareži ih na kockice veličine 1 cm. Ubaci u lonac, napuni ga vodom do razine malo iznad krumpira. Pusti da zakipi i ostavi da se kuha na srednjoj vatri oko 10 minuta, odnosno dok krumpiri ne budu mekani kad ih probodeš vilicom.

Ocijedi i osuši krumpire i sačuvaj ½ šalice vode od kuhanja krumpira. Krumpire zgnječi u glatki pire – za kruh iskoristi 1 šalicu zgnječenih krumpira, eventualni ostatak iskoristi za nešto drugo. Pusti da se zgnječeni krumpir lagano ohladi, 5 do 10 minuta.

U zdjeli ili stajaćem mikseru izmiksaj zgnječeni krumpir, mlijeko, šećer, kvasac i vodu od kuhanja krumpira.

Dodaj brašno i omekšali maslac. Nastavkom za tijesto na laganoj brzini zamijesi tijesto dok ne postane glatko, 5-8 minuta.

Tijesto prebaci u lagano pouljenu veliku zdjelu, prekrij prozirnom folijom, i pusti da se diže na toplom mjestu oko 45 minuta, odnosno dok se ne udvostruči volumen tijesta.

Zagrij pećnicu na 175 stupnjeva, namasti dva kalupa za kruh dimenzija cca 23 x 13 cm.

Tijesto dobro izlupaj da se 'spusti' te ga stavi na lagano pobrašnjenu površinu. Tijesto razdijeli u 2 jednaka komada (svaki treba imati oko 700 g). Izmijesi svaki komad i obliku štruce kruha. Stavi ih u kalupe, prekrij krpom ili prozirnom folijom i pusti da se dižu oko 20 minuta.

Peci 35-40 minuta, odnosno dok ne dobiju zlaćanu boju na vrhu. Pusti da se ohlade nekoliko minuta u kalupima, izvadi ih iz kalupa i pusti da se potpuno ohlade.

Ovaj kruh možeš čuvati na sobnoj temperaturi, poklopljen, odnosno u posudi za kruh, 3-5 dana.

Vaša reakcija na temu