Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
RECEPT Krem juha od mrkve

RECEPT Krem juha od mrkve

Zdravi obrok

Nedjelja je vrijeme za ukusnu juhu, a donosimo vam recept za onu najbolju - krem juhu od mrkve.

Sastojci:

- 500 g mrkve

- 1 veći krumpir

- 1 veća glavica luka

- 2 češnja češnjaka

- 1,5 l povrtnog ili pilećeg temeljca

- 2 žlice maslinovog ulja

- 1 žličica soli

- 1/2 žličice mljevenog papra

- 1/2 žličice mljevenog kumina (po želji)

- 100 ml vrhnja za kuhanje

- Peršin ili korijander za ukras (po želji)

Priprema:

1. Mrkvu ogulite i narežite na kolute. Krumpir ogulite i narežite na kockice. Luk i češnjak sitno nasjeckajte.

2. U velikoj posudi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i češnjak te ih pirjajte dok ne postanu mekani i prozirni.

3. Dodajte narezanu mrkvu i krumpir te ih kratko propržite, oko 5 minuta.

4. Ulijte povrtni temeljac i začinite solju, paprom i kuminom (ako koristite). Pustite da sve kuha na laganoj vatri oko 25-30 minuta, dok povrće ne omekša.

5. Kada je povrće kuhano, upotrijebite štapni mikser i usitnite juhu dok ne postane potpuno glatka.

6. Umiješajte vrhnje za kuhanje i pustite da se sve još jednom zagrije.

7. Po želji, juhu poslužite s nasjeckanim peršinom ili korijander.

Poslužite toplu uz krišku kruha ili tost. Dobar tek!

Vaša reakcija na temu