Ova krem juha od gljiva rađena je prema odličnom i provjerenom domaćem Receptturinu receptu, bogata okusom i iznimno fina. Poslužena je s kiselim vrhnjem, zlatnim kuglicama za juhu i malo peršina za dekoraciju.
Sastojci
400 g šampinjona
50 grama maslaca
1 srednje veliki crveni luk
2 češnja češnjaka
3 žlice glatkog brašna
sol
papar
1,2 l povrtnog temeljca
200 ml vrhnja za kuhanje
Za posluživanje
svježi peršin
zlatne kuglice za juhu
kiselo vrhnje
Upute
Očistiti šampinjone pa ih narezati na listove debljine oko 3 milimetra.
Staviti ih u posudu.
Oguliti crveni luk pa ga narezati na sitne kockice. Maknuti sa strane.
Oguliti češnjak pa i njega sitno narezati.
U dublju posudu ubaciti maslac pa ga zagrijavati na srednje jakoj vatri.
U zagrijani maslac dodati luk i češnjak i dinstati uz miješanje da postane staklast.
Zatim ubaciti narezane šampinjone i njih također dinstati uz miješanje.
Kada šampinjoni puste vodu, dodati brašno i sve dobro miješati.
Sve će postati kompaktna smjesa.
Maknuti s vatre, pa doliti povrtni temeljac.
Miješati i razbijati kuhačom smjesu.
Vratiti juhu na vatru i kad zakipi kuhati 20 minuta.
Nakon toga vremena dodati vrhnje za kuhanje, pa kuhati još 10 minuta.
Probati juhu, te je posoliti i popapriti prema želji.
Skuhanu juhu sipati u tanjur, po želji dodati kiselo vrhnje i zlatne kuglice za juhu