Ako tražite lagan, voćni desert koji će osvježiti vaš stol, kolač s kivijem odličan je izbor. Ovaj kolač spaja mekanu biskvitnu podlogu s kremastim slojem i svježinom kivija. Priprema je jednostavna i ne zahtijeva puno vremena, a rezultat je efektan i ukusan.
Sastojci
Za biskvit:
– 3 jaja
– 100 g šećera
– 100 g brašna
– 1 vanilin šećer
– Pola praška za pecivo
Za kremu:
– 300 ml mlijeka
– 3 žlice šećera
– 1 puding od vanilije
– 200 ml slatkog vrhnja
– 1 žlica šećera u prahu
Za premaz:
– 4 do 5 kivija
– 1 želatina (u listićima ili prahu)
– 2 žlice vode
Priprema
1. Priprema biskvita
U posudi miksajte jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok smjesa ne postane pjenasta. Dodajte prosijano brašno pomiješano s praškom za pecivo i lagano umiješajte. Smjesu izlijte u kalup obložen papirom za pečenje. Pecite na 180 stupnjeva oko 15 minuta. Ohladite.
2. Priprema kreme
Skuhajte puding od vanilije u mlijeku sa šećerom prema uputama na pakiranju. Ostavite da se potpuno ohladi. U drugoj posudi istucite slatko vrhnje sa šećerom u prahu. Kada se puding ohladi, umiješajte ga u tučeno vrhnje i dobro sjedinite.
3. Priprema kivija
Oljuštite kivi i narežite ga na tanke ploške. Želatinu pripremite prema uputama (ako je u prahu, pomiješajte s dvije žlice mlake vode i ostavite da nabubri, zatim lagano zagrijte da se otopi).
4. Slaganje kolača
Na ohlađeni biskvit rasporedite kremu i poravnajte. Na vrh posložite kriške kivija. Prelijte pripremljenom želatinom, pazeći da ravnomjerno prekrije voće.
5. Hlađenje
Kolač stavite u hladnjak na najmanje dva sata, a idealno preko noći, kako bi se krema stegnula i svi sastojci povezali.
Savjeti
– Umjesto biskvita možete koristiti podlogu od petit keksa i maslaca.
– Kivi je prirodno kiselo voće pa se dobro slaže s kremom od vanilije.
– Ako ne volite želatinu, možete jednostavno posložiti voće i posuti šećerom u prahu prije posluživanja.
Posluživanje
Kolač poslužite ohlađen, narezan na kocke. Ovaj desert najbolje odgovara uz šalicu kave ili čaja. Dobar tek!