Mekane, mirisne i posute šećerom u prahu, kiflice s orasima jedan su od onih kolača koji nas vraćaju u tople kuhinje naših baka. Idealne su za blagdane, ali i za svaku prigodu kad želite neodoljivo mirisan desert uz kavu ili čaj. Ove prhke kiflice jednostavne su za pripremu, a okusom osvajaju baš svakog tko ih proba.
Savršene kiflice s orasima uspijevaju uvijek ako se poštuju tri jednostavna pravila – kvalitetan maslac, fino mljeveni orasi i tijesto koje se ne mijesi predugo.
Evo recepta koji uspijeva svaki put:
Sastojci:
- 300 g glatkog brašna
- 200 g maslaca (sobne temperature)
- 100 g mljevenih oraha
- 80 g šećera u prahu
- 1 vanilin šećer
- prstohvat soli
- šećer u prahu za posipanje
Priprema:
U većoj posudi pomiješajte brašno, mljevene orahe, šećer u prahu, vanilin šećer i prstohvat soli.
Dodajte omekšali maslac narezan na komadiće i zamijesite glatko tijesto. Ako je tijesto premekano, stavite ga u hladnjak 20 minuta da se stisne.
Od ohlađenog tijesta otkidajte male komadiće i oblikujte kiflice. Slobodno ih savijte u klasični oblik polumjeseca.
Posložite ih na lim obložen papirom za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 170 °C oko 15 minuta, dok blago ne porumene.
Dok su još tople, nježno ih uvaljajte u šećer u prahu.
Kiflice spremite u limenu kutiju s poklopcem – što dulje stoje, to su ukusnije.
Savjet za dodatni užitak: dodajte prstohvat cimeta u smjesu s orasima ili nekoliko kapi ruma za mirisniji i puniji okus.
Ove kiflice nisu samo kolač – one su miris doma, tradicije i jednostavnog zadovoljstva. Idealne su za dijeljenje s obitelji i prijateljima, jer svaka kiflica skriva dašak nostalgije i topline koju svi volimo osjetiti.