Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay RECEPT Francuski krumpir

RECEPT Francuski krumpir

Jednostavan složenac koji je obilježio osamdesete

Nitko ne zna zašto se složenac od ploški krumpira, kuhanih jaja i kobasica zapečenih u pećnici naziva francuski krumpir. Takvo jelo ne postoji u francuskoj gastronomiji, no unatoč tome pod tim se imenom u kontinentalnom dijelu Hrvatske često kuhalo u osamdesetim godinama prošlog stoljeća.

Možda su naši stari inspiraciju za ovaj recept pronašli u francuskom gratiniranom krumpiru koji se peče u vrhnju i siru ili su se nadahnuli klasičnim receptom za tartiflette, koji se priprema od krumpira, luka, slanine i sira reblochon.

Punkufer se prisjetio staroga favorita koji se tako lako priprema, a koji će voljeti i nove generacije. 

Sastojci za francuski krumpir:

1 kg krumpira

5 kuhanih jaja

2 para kobasica po želji

750 ml kiselog vrhnja

sol i papar po želji

biljno ulje

Priprema francuskog krumpira:

Skuhajte krumpir, ogulite ga i narežite na tanke ploške. Skuhajte jaja i kobasice. Narežite ih na kolutiće. U nauljeni lim za pečenje poslažite red kuhanog krumpira, red kobasica i jaja. Posolite i poparite.

Preko svega prelijte kiselo vrhnje. Redom slažite dok ne potrošite sve sastojke. Na vrh složenca možete staviti i malo naribanog sira. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva oko 25 minuta. Poslužite uz sezonsku salatu. Dobar tek!

Vaša reakcija na temu