Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay RECEPT Krem juha od bijeloga graha

RECEPT Krem juha od bijeloga graha

Gusta i fina

Blagdani su prošli i svima nam definitivno treba 'nešto na žlicu'. A ima li išta bolje od tople, kremaste juhe – pogotovo kad je puna zdravih sastojaka poput graha i povrća. Ova lagana, ali bogata krem juha od bijeloga graha dokaz je da jednostavni sastojci mogu okrijepiti i utješiti.

Tajna kremaste teksture je u jednostavnom koraku – usitnjavanju dijela graha na kraju pripreme. Polovica juhe se usitni u blenderu ili pomoću štapnog miksera, a zatim vrati u lonac. Rezultat? Savršena gustoća i neodoljiva kremasta tekstura – bez dodavanja vrhnja!

Za ovu juhu koristi bilo koju vrstu bijelog graha, poput cannellini graha. Miss Gastro preporučuje da koristiš konzervirani grah bez dodane soli.

Sastojci

Maslinovo ulje 2 žlica

Luk 1 kom

Celer - stabljika 3 kom

Češnjak 1 žlica

Talijanska mješavina začina 1 žlica

Mljevena slatka paprika 0,50 žličica

Grah iz konzerve 800 g

Povrtni temeljac 1 l

Sol 0,50 žličica

Svježe mljeveni crni papar 0,50 žličica

Lovorov list 1 kom

Limunova korica 0,50 žličica

Sok od limuna 2 žličica

Parmezan 2 žlica

Svježi peršin 1 žlica

Postupak

U velikom loncu zagrij maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodaj nasjeckani luk i celer te kuhaj, često miješajući, dok luk ne postane proziran, oko 5 minuta.

Umiješaj sitno nasjeckani češnjak, mješavinu talijanskih začina i mljevenu crvenu papriku te kuhaj, povremeno miješajući dok ne zamiriše, oko 2 minute.

Dodaj isprani i ocijeđeni grah, temeljac, sol, papar i lovorov list. Zakuhaj juhu na jakoj vatri, a zatim smanji na srednje nisku vatru i kuhaj, povremeno miješajući dok povrće ne omekša, oko 20 minuta. Izvadi lovorov list.

Ulij 2 šalice juhe u blender. Pričvrsti poklopac blendera, ali ukloni središnji dio poklopca kako bi para mogla izlaziti. Pokrij otvor čistim ručnikom i miksaj dok ne postane glatko, otprilike 1 minutu. (Pažljivo s vrućim tekućinama! Alternativno, ulij 2 šalice juhe u zdjelu i usitni štapnim mikserom.)

Usitnjenu juhu vrati u lonac s ostatkom juhe i dobro promiješaj. Umiješaj koricu limuna i sok od limuna. Podijeli juhu u 4 zdjelice, pospi naribanim parmezanom i ukrasi svježim nasjeckanim peršinom po želji. Posluži toplo i uživaj!

Skuhanu krem juhu od bijeloga graha možeš čuvati u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku do 3 dana. Za podgrijavanje, jednostavno je zagrij u mikrovalnoj pećnici ili na štednjaku.

Vaša reakcija na temu