U poplavi industrijskih sokova punih laicima nepoznatih supstanci, mnogi su poželjeli napraviti svoj, domaći, prirodni sok kojeg bi bez bojazni mogli ponuditi svojoj djeci. Jedan od starijih koji se u kućnoj radinosti proizvodi na ovom prostorima je sok od bazge. Upravo je vrijeme njezina cvjetanja, a recept je jednostavan.
Potrebno vam je
30 većih cvjetova bazge
3 litre vode
3 kilograma smeđeg šećera
1 vrećica, odnosno 20 do 30 grama limunske kiseline
Priprema
Nabranu bazgu dobro operite. U loncu zakuhajte vodu, dodajte šećer dok se ne istopi. Kada se tekućina malo hladi dodajte limunsku kiselinu i cvjetova. Ostavite da sve odstoji 24 sata pa procijedite kroz čistu gazu koju ste stavili preko sita za brašno. Sok podijelite u sterilizirane boce.
Na hladnom i mračnom mjestu sirup možete čuvati i godinu dana, no kada bocu otvorite, stavite ga u hladnjak, da se ne bi pokvario. Možete ga miješati s mineralnom vodom ili nekim drugim napicima, dodavati aromatične trave, praviti koktele.