Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Screenshot YouTube RECEPT Colcannon s tamnim maslacem

RECEPT Colcannon s tamnim maslacem

Irsko je jelo prepuno zamamnih okusa

Volimo pire krumpir u svim oblicima, a ovaj recept predstavlja ga u veoma raskošnom stilu!

Tradicionalni irski colcannon obogaćen je orašastim, karameliziranim tamnim maslacem.

Kremasti krumpir, slatkasti kelj i bogat maslac koji sve zaokružuje – veoma jednostavno, a zamamno!

Sastojci

1–1,25 kg krumpira približno iste veličine, dobro opranih

200 g kelja (težina nakon što skinete listove s stabljike), natrganog

250 ml punomasnog mlijeka

150 g neslanog maslaca, narezanog na kockice

4 mlada luka, tanko narezana

sol i svježe mljeveni crni papar

Priprema

Skuhajte cijele krumpire tako što ćete ih staviti u veliki lonac posoljene hladne vode. Zagrijte do vrenja, djelomično poklopite i kuhajte na laganoj vatri dok ne omekšaju (manjim krumpirima trebati će oko 40 minuta, većima i do jedan sat). Pazite da voda ne ispari previše i da krumpiri ostanu cijeli.

Skuhajte kelj u malo posoljene kipuće vode pet minuta, dok ne omekša. Ocijedite, ostavite da se malo ohladi, pa rukama iscijedite višak vode. Vratite kelj u vrući lonac, poklopite i ostavite sa strane.

Kada su krumpiri kuhani, nježno ih izvadite iz vode (ne u cjedilo, da se ne raspadnu) i stavite na dasku. Ispraznite lonac, obrišite ga kuhinjskim papirom, vratite krumpire i ostavite da se malo osuše na isključenom štednjaku.

Zagrijte mlijeko u mikrovalnoj ili maloj posudi. Zgnječite krumpire ručno, umiješajte mlijeko, dodajte kelj i začinite solju i paprom. Poklopite dok pripremate maslac.

Za pripremu maslaca, u manjoj ga posudi otopite na laganoj vatri. Kad se otopi, pojačajte na srednju vatru i kuhajte, povremeno miješajući, oko sedam minuta, dok ne poprimi duboku zlatnosmeđu boju s tamnim točkicama na dnu.

Maknite s vatre i odmah dodajte mladi luk – maslac će se zapjeniti.

Trećinu tamnog maslaca ulijte u mali vrč za posluživanje, ostatak umiješajte u pire s keljem. Prebacite colcannon u zagrijanu zdjelu, napravite valove žlicom i prelijte preostalim maslacem na vrhu. Poslužite odmah, piše BBC, prenosi Novi list

Vaša reakcija na temu