Ako volite jednostavne i lagane deserte koji se savršeno slažu uz šalicu čaja ili kave, čajni keksići s limunom prava su poslastica za vas. Prhki, mirisni i s blagom citrusnom notom, ovi keksići donose svježinu u svaku pauzu i idealni su za sve prigode – od popodnevnog druženja do poklona iz kućne radinosti.
Sastojci:
– 250 g glatkog brašna
– 100 g šećera u prahu
– 150 g maslaca (sobne temperature)
– 1 jaje
– korica jednog većeg limuna (nešpricanog)
– 2 žlice svježe iscijeđenog limunovog soka
– prstohvat soli
– po želji: žlica vanilin šećera ili ekstrakt vanilije
Priprema:
U većoj posudi pomiješajte maslac i šećer u prahu te miksajte dok ne dobijete glatku, pjenastu smjesu. Dodajte jaje, limunovu koricu i sok te kratko izmiješajte. Postupno dodajte brašno i prstohvat soli, a po želji i vanilin šećer. Tijesto bi trebalo biti mekano, ali ne ljepljivo – ako je potrebno, dodajte još malo brašna.
Tijesto oblikujte u kuglu, omotajte prozirnom folijom i stavite u hladnjak na najmanje 30 minuta. Ohlađeno tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj površini na debljinu od oko pola centimetra. Kalupima izrežite oblike po želji – klasični okrugli, cvjetići ili srca – te ih posložite na lim obložen papirom za pečenje.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 10 do 12 minuta, dok keksići ne poprime svijetlozlatnu boju. Ostavite ih da se ohlade, a zatim ih po želji pospite šećerom u prahu.
Savjet:
Ako volite intenzivniji okus limuna, u tijesto možete dodati nekoliko kapi ekstrakta limuna ili zamijeniti dio limunovog soka limetom. Keksiće možete i premazati tankim slojem limun glazure (šećer u prahu pomiješan s nekoliko kapi limunovog soka) za dodatnu dozu svježine.
Ovi keksići mogu trajati i do tjedan dana ako ih čuvate u limenoj kutiji – iako je teško vjerovati da će toliko dugo potrajati. Jednostavni za pripremu, neodoljivo mirisni i savršeno prhki, čajni keksići s limunom brzo će postati vaš omiljeni domaći desert.