Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay RECEPT Čajni keksići s limunom

RECEPT Čajni keksići s limunom

Mirisna domaća poslastica

Ako volite jednostavne i lagane deserte koji se savršeno slažu uz šalicu čaja ili kave, čajni keksići s limunom prava su poslastica za vas. Prhki, mirisni i s blagom citrusnom notom, ovi keksići donose svježinu u svaku pauzu i idealni su za sve prigode – od popodnevnog druženja do poklona iz kućne radinosti.

Sastojci:

– 250 g glatkog brašna

– 100 g šećera u prahu

– 150 g maslaca (sobne temperature)

– 1 jaje

– korica jednog većeg limuna (nešpricanog)

– 2 žlice svježe iscijeđenog limunovog soka

– prstohvat soli

– po želji: žlica vanilin šećera ili ekstrakt vanilije

Priprema:

U većoj posudi pomiješajte maslac i šećer u prahu te miksajte dok ne dobijete glatku, pjenastu smjesu. Dodajte jaje, limunovu koricu i sok te kratko izmiješajte. Postupno dodajte brašno i prstohvat soli, a po želji i vanilin šećer. Tijesto bi trebalo biti mekano, ali ne ljepljivo – ako je potrebno, dodajte još malo brašna.

Tijesto oblikujte u kuglu, omotajte prozirnom folijom i stavite u hladnjak na najmanje 30 minuta. Ohlađeno tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj površini na debljinu od oko pola centimetra. Kalupima izrežite oblike po želji – klasični okrugli, cvjetići ili srca – te ih posložite na lim obložen papirom za pečenje.

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 10 do 12 minuta, dok keksići ne poprime svijetlozlatnu boju. Ostavite ih da se ohlade, a zatim ih po želji pospite šećerom u prahu.

Savjet:

Ako volite intenzivniji okus limuna, u tijesto možete dodati nekoliko kapi ekstrakta limuna ili zamijeniti dio limunovog soka limetom. Keksiće možete i premazati tankim slojem limun glazure (šećer u prahu pomiješan s nekoliko kapi limunovog soka) za dodatnu dozu svježine.

Ovi keksići mogu trajati i do tjedan dana ako ih čuvate u limenoj kutiji – iako je teško vjerovati da će toliko dugo potrajati. Jednostavni za pripremu, neodoljivo mirisni i savršeno prhki, čajni keksići s limunom brzo će postati vaš omiljeni domaći desert.

Vaša reakcija na temu