U srijedu je svečano otvoreno drugo izdanje Dubrovnik Royal Gourmeta, međunarodnog gastro događanja koje okuplja kuhare, konobare, barmene, bariste, pizzaiole i timove objekata iz desetak zemalja na natjecanjima te brojne profesionalce iz ugostiteljstva i gastronomije na edukacijama i prezentacijama kojima se unaprjeđuje eno-gastro ponuda u turizmu.
Festival, koji se održava u organizaciji Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER) te uz podršku Turističke zajednice grada Dubrovnika i Dubrovnik Royal Resorta, započeo je u iznimnom ambijentu hotela Princess i restorana Royal Terrace. Prisustvovali su predstavnici Županijske komore Dubrovnik Hrvatske gospodarske komore i Dubrovačko-neretvanske županije te suradnici ŠKMER-a, koji su se obratili publici na otvaranju manifestacije.
'I lani smo u Royal Resortu Dubrovnik imali odličan odaziv ugostitelja, predavača i natjecatelja, a na ovom drugom izdanju bilježimo porast. Tu je 12 natjecateljskih kategorija za barmene, bariste, konobare, kuhare, pizzaiole i timove, 59 prijavljenih natjecatelja, što je znatan pomak, no nismo još stigli do broja sudionika kao na našim drugim međunarodnim manifestacijama – Biseru mora i Grand Gourmetu. U dva dana događanja u Dubrovniku donosimo 17 masterclassova na dvije pozornice, gdje okupljamo veliki broj stručnjaka iz profesije. Praćenje trendova naš je zadatak – da procijenimo što se u svijetu događa i prenesemo to našim kolegama putem edukacija i prezentacija', poručila je Ama Harašić Bremec, organizatorica i voditeljica ŠKMER Kuharske Akademije.
Manifestaciju je došao podržati Ivo Klaić, pročelnik županijskog Odjela za poduzetništvo, turizam i more, naglasivši kako je ovo jasan primjer povezivanja turizma, gospodarstva i institucija koje zajednički rade na izvrsnosti ponude, pa i kroz ovakve strukovne festivale. Na otvaranju je poručio kako se nada da će Dubrovnik Royal Gourmet imati podršku institucija i drugih organizacija u narednim izdanjima kao ključno mjesto edukacije i izmjene iskustava.
Magistra nutricionizma Dragana Olujić Hudi, stalna suradnica ŠKMER-a, naglasila je na otvaranju kako se nutricionizam posljednjih godina sve uspješnije inkorporira u nove ugostiteljske trendove.
'Nutricionizam je relativno moderna znanost, a posljednjih 10 godina doživio je procvat i bum na tržištu. Imam priliku integrirati ga kroz obiteljsko naslijeđe, obzirom da se time bavimo 40 godina. Odrasla sam u kuhinji i to mi je pomoglo da ostanem na zemlji. Jer nutricionizam često nije održiv u stvarnom životu, a trebalo je pronaći balans primjene novih nutricionističkih saznanja i trendova u restoranu i onoga što se može servirati doma. Mi se sve više i više moramo adaptirati. Ako idemo u krajnost, onda ciljamo na uži sloj klijenata. Ako, pak, kombiniramo mediteransku baštinu i prilagođavamo se gostima, otvara nam se novo tržište za zadovoljavanje modernih, zahtjevnijih i sve mlađih gostiju', navela je Olujić Hudi.
Drago Nosić iz Poetice, jedne od pet najboljih destilerija džina u svijetu, kako je lani proglašeno u Londonu, naveo je na otvaranju festivala kako treba raditi na izvrsnosti u ponudi kroz autentičnost i priču o lokalnim posebnostima.
'Hrvatski turizam je dobar, pa i odličan, ali fale mu izvrsnost, koncept i edukacija, a ovaj događaj upravo to pruža. Možemo biti sretni da su kroz festival Grad Dubrovnik, Županija, HGK i Royal Resort prepoznali ono što je bitno za budućnost turizma. Mi u Poetici pomičemo granice tako da pričamo priče o Mediteranu, našem Vrgorcu, odakle smo, načinu života, bilju, aromama. To je ono što ovdje uče – da kroz hranu i priču ispričamo našu priču.
Ugledna međunarodna organizacija Mediterranean Tourism Foundation prepoznala je ovo što radimo. Lani smo bili na njihovom forumu na Malti, gdje je hrvatskoj gastronomiji uručeno priznanje, između ostalog Stevi Karapandži za životno djelo, i nama, te smo uz ŠKMER prepoznati kao skupina profesionalaca koja je zdušno posvećena promociji Mediterana', rekao je Nosić.
Ove godine festival se održava uz podršku Dubrovnik Royal Resorta, TZG Dubrovnik i Dubrovačko-neretvanske županije, te drugih partnera ŠKMER-a. Posjetitelji su uživali u natjecanjima kuhara, barista i barmena, ali i u masterclassovima koji su se bavili novim trendovima u gastronomiji i tehnološkim inovacijama.
Prvi masterclass održali su renomirani sommelier Damir Zrno i Tomislav Panenić, direktor udruge Graševina Croatica. Zrno je na edukaciji 'Algoritam izrade vinske karte' podijelio ključne savjete za kreiranje vinske ponude koja zadovoljava visoke gastronomske standarde te naglasio važnost prilagodbe vinske karte jelovnicima restorana i hotelskim ponudama.
Na drugom izdanju Dubrovnik Royal Gourmeta, poseban naglasak stavljen je na inovacije u profesionalnim kuhinjama koje donose Electrolux Professional i njihovi partneri ProElekt, vodeći distributeri i serviseri ugostiteljske i praoničke opreme s dugogodišnjim iskustvom. ProElekt se specijalizirao za opremanje hotela, restorana, vila, vinarija, slastičarnica, domova za starije, studentskih centara i bolnica, omogućujući svojim klijentima optimizaciju poslovanja kroz primjenu suvremenih tehnoloških rješenja i napredne opreme iz linije Electrolux Professional.
Slastičarske tehnike visoke razine prikazane su u masterclassu Ivane Bradarić, pastry chef instruktorice ŠKMER-a, koja je demonstrirala pripremu restoranskih deserata koristeći Callebaut čokoladu. Uslijedile su sofisticirane kombinacije mousseva od 70% čokolade, prašina od bijele čokolade i dekoracija od temperirane čokolade, što je publiku oduševilo.
Kroz vertikalu Skaramuča Dingača, koju je predvodio sommelier Mateo Čanić, publika je prvog dana imala priliku uživati u jedinstvenim vinima berbi 2021. i 2022. godine, kao i Dingač Reserva 2020. i 2021. te Dingač Elegance 2019. i 2020. Obitelj Skaramuča, čija vinska tradicija traje već generacijama, nezaobilazan je dio hrvatske vinske scene. Povijest vinarije započinje 1992. godine, kada je Ivo Skaramuča postao prvi privatni proizvođač grožđa i vina na Pelješcu, postavši pionir privatnog vinarstva u Dalmaciji. Njegova predanost i ljubav prema vinu omogućili su stvaranje vinogradarskog raja iz kamenjara, a njegovo ime ostalo je urezano u povijest hrvatskog vinarstva. Danas, obitelj Skaramuča na čelu s Igorom Skaramuča i Ivanom Anđelić nastavlja uspješnu tradiciju, ulažući u modernizaciju vinograda i stvaranje novih linija vina koje redovito osvajaju tržište.
'Vinogradi obitelji Skaramuča prostiru se na 20 hektara južnih padina Pelješca, na specifičnom položaju Dingača, poznatom po izuzetnim uvjetima za uzgoj vinove loze. Dingač je prvo hrvatsko vino zaštićeno zakonom, a njegova kvaliteta jamči jedinstvenost i prepoznatljivost na vinskoj sceni. Vino se dobiva od autohtone sorte Plavac mali, koja na ovom specifičnom tlu, uz visoki broj sunčanih sati i strme padine, daje izvanredna vina s punim, bogatim okusima. Dingač dozrijeva između 2 i 4 godine, prije nego što bude plasiran na tržište, a kvalitetu svakog godišta omogućava specifična mikroklima Pelješca i refleksija sunčevih zraka s morske i kamene površine', čulo se na radionici.