Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Ulrike Leone from Pixabay ODLIČNA SVAKI PUT Savjeti za najbolju domaću sarmu

ODLIČNA SVAKI PUT Savjeti za najbolju domaću sarmu

Sve što trebate za savršen okus – od kupusa do krčkanja

Ako postoji jelo koje mirisom podsjeća na toplo obiteljsko okupljanje, onda je to sarma. Tradicionalna, sočna i zimska kraljica među jelima, sarma zahtijeva malo strpljenja, kvalitetne sastojke i pokoji provjereni trik. Donosimo savjete kako pripremiti onu pravu – koja miriše cijelu kuću i još je bolja dan poslije.

Prvo odaberite dobar kiseli kupus. Ključ uspjeha je u listovima koji su dovoljno mekani da se lako motaju, ali dovoljno čvrsti da drže punjenje. Ako su previše kiseli, možete ih kratko isprati pod hladnom vodom, ali ne pretjerujte – kiselina daje karakter.

Smjesa za punjenje najčešće uključuje mljevenu svinjetinu ili kombinaciju svinjetine i junetine, sitno sjeckani luk, rižu i začine. Luk daje aromu, a riža osigurava da sarma ostane sočna. Začinite solju, paprom i mljevenom crvenom paprikom, a ako volite malo jači okus, dodajte mrvicu ljutine.

Listove punite umjereno i čvrsto motajte. Na dno lonca stavite nekoliko starijih listova kupusa kako sarma ne bi zagorjela. Slaganje je jednostavno – red sarme, lagano pritisnite pa ponovno red dok sve ne potrošite.

Zalijte vodom ili temeljcem taman da pokrije sadržaj. Za intenzivniji okus možete dodati malo rasola. Kuhajte na laganoj vatri najmanje dva i pol do tri sata. Sarma voli vrijeme, a najbolja je kada se okusi dobro prožmu. Mnogi tvrde da je sutradan još ukusnija.

Ako želite dodatnu aromu, na vrh stavite komadić dimljene slanine prije kuhanja. Ona će pustiti miris i učiniti jelo još bogatijim.

Poslužite uz domaći kruh i čašu crnog vina ili laganijeg bijelog, ovisno o preferenciji. Sarma nije samo obrok, nego gastronomsko iskustvo koje podsjeća na toplinu doma i druženje.

Pripremite je bez žurbe i s guštom – jer dobra sarma ne trpi brzinu, nego traži vrijeme i pažnju. Rezultat? Tanjurom ćete zagrijati i tijelo i dušu.

Vaša reakcija na temu