Kada se sljube jedna od najcjenjenijih talijanskih mortadela na svijetu, koja stiže iz regije Emilia-Romagna, domaći kruh rađen po francuskoj recepturi, talijanski sirevi s umacima od bosiljka, pistacija ili rajčice top kvalitete, to znači da je Split dobio novo mjesto za sendviče bombastičnih okusa, nakon kojega vam neće trebati ni griz više!
Novo mjesto za sendviče u gradu zove se Mortabella Sandwich bar koji je otvorio svoja vrata na Ujevićevoj poljani 1.
Kao što ime sugerira, u Mortabelli se sve vrti oko kraljice marendi - mortadele! Riječ je o brendu Villani koji još od 1886. proizvodi vrhunsku mortadelu, a koja u Split stiže direktno iz grada Modene - od sada, jedino u Splitu, na Ujevićevoj poljani možete isprobati ovu, po mnogima najcjenjeniju talijansku mortadelu.
A što ide uz mortadelu?
Lud za kvalitetnom spizom
'S obzirom na to da smo kod mene doma cijeli život entuzijasti za dobrom spizom i mortadelom i uvijek tražimo samo najbolje i najukusnije, upravo ta potreba me vodila kod odabira svih sastojaka za naše sendviče, uključujući i samu mortadelu Villani, od koje je teško pronaći bolju. A pravi sendvič ne ide bez pravog kruha - a u njegovoj proizvodnji su najveći majstori Francuzi! Upravo zato smo u suradnji s francuskom artisan pekarom 'Zrno ljubavi' iz Splita kreirali poseban recept za naše bublice. Tako će naši gosti uvijek imati tople i hrskave bublice, ravno iz peći, topal, hrskav iz vanka, a mekan iznutra - objašnjava nam Marin Šipić, vlasnik i glavni sendvič chef u Mortabelli.
Marin Šipić, vlasnik Mortabella Sandwich bara
Marin je do ideje za otvaranjem ovakve sendvič lokacije došao u brojnim putovanjima po Italiji, a pogotovo u regiji Emilia-Romagna koja je prijestolnica proizvodnje mesa i mesnih narezaka u Italiji.
'Italija nam je prva i zadnja inspiracija! U Italiji, pogotovo u ovoj regiji, sendvičima se pristupa na poseban način te oni predstavljaju jedan od gastro bisera naših jadranskih susjeda s kojim se itekako ponose. Tako smo za naše sendviče, osim 3 vrste mortadele (obična, s pistacijama i s tartufima), pripremili top dodatke i umake.
Nabavljamo vrhunske talijanske sireve kao što su provola, stracciatella, mozzarella, burrata te umake od bosiljka, pistacija, rajčica, cherry rajčica, balancana, aceta balsamica... Stvarno smo se potrudili da je svaka namirnica i umak top kvalitete i da imamo opcije za sve ukuse', objašnjava nam Marin.
A kako vam ne bi mozak eksplodirao od dodataka, umaka i mogućih kombinacija, u Mortabelli su pojednostavnili stvari. Jelovnik se sastoji od već definiranih 11 sendviča (imena sendviča su od broja 1 do 11) te svaki sendvič sadrži sastojke i okuse koji se savršeno slažu. Za sendvič broj 1 već znamo da će biti među omiljenima jer u njega uz topli kruh i vrhunsku mortadelu ide još samo - maslo! Mirisi i okusi djetinjstva vraćaju se u grad na velika vrata!
Tu je i najbolji sendvič na svijetu - prema Bourdainu
Legendarni Anthony Bourdain, možda i najpoznatiji svjetski kuhar i gastro guru u povijesti, jednom je izjavio da se najbolji sendvič na svijetu sastoji od baš od mortadele! Po njemu, u 'najbolji sendvič na svijetu' idu sljedeći sastojci: grilana mortadela, grilani sir provola, Dijon senf, majoneza i kvalitetnog kruha. Da mu ne bi vjerovali na riječ, ovaj isti sendvič možete probati i u Mortabelli. Javite nam je li Bourdain bio u pravu?
Bourdainov sendvič s mortadelom
Koliko košta marenda u Mortabelli?
U Mortabelli su se vodili sljedećim - isporučiti preukusan sendvič nakon kojega vam neće trebati ni griz više. Tako se odmah na dnu Plinarske možete pošteno najesti za već od 6 eura.
Kad kažemo pošteno to znači da po navedenoj cijeni možete pojesti sendvič s mortadelom i maslom u koji ide 12-14 dag mortadele (inače u svaki sendvič minimalno 12 dag mortadele), puno masla i to sve u svježe pečenoj bublici!
Nekad ti treba samo dobar sendvič - s mortadelom
Grad Split je u proteklih godina unaprijedio svoju gastro ponudu. U centru grada se mogu pronaći i specijaliteti iz egzotičnih zemalja, razni tipovi fine dining restorana, različite vrste pizza. Ipak, ponekad nam samo treba pošteni sendvič s mortadelom koji se topi u ustima. Upravo to možete očekivati u Mortabelli.