Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pexels from Pixabay Kako pravilno skladištiti namirnice?

Kako pravilno skladištiti namirnice?

Jednostavni trikovi za svježinu, uštedu i manje bacanja hrane

Nepravilno skladištenje hrane jedan je od glavnih razloga kvarenja namirnica i bacanja hrane u kućanstvima. Stručnjaci ističu da se uz nekoliko jednostavnih pravila rok trajanja namirnica može značajno produljiti, a kvaliteta sačuvati.

Hladnjak nije za sve

Iako mnogi povrće odmah spremaju u hladnjak, rajčice, krumpir, luk i češnjak bolje je čuvati na sobnoj temperaturi, na tamnom i prozračnom mjestu. S druge strane, zeleno lisnato povrće traje dulje ako ga se omota u blago navlažen papirnati ubrus i stavi u plastičnu posudu.

Voće odvojeno od povrća

Banane, jabuke i kruške ispuštaju etilen, plin koji ubrzava dozrijevanje. Zbog toga ih treba držati odvojeno od povrća kako bi se spriječilo prerano kvarenje. Bobičasto voće najbolje je oprati neposredno prije konzumacije, jer vlaga ubrzava truljenje.

Zamrzivač kao saveznik

Meso i ribu preporučuje se zamrznuti ako se ne planiraju koristiti unutar dva dana. Zamrzavanje je korisno i za kruh, svježe začinsko bilje ili ostatke kuhanih jela. Važno je koristiti hermetički zatvorene vrećice ili posude kako bi se spriječilo isušivanje i gubitak okusa.

Suhe namirnice u staklenkama

Brašno, tjestenina, riža i mahunarke dulje ostaju svježi ako se čuvaju u zatvorenim staklenkama ili posudama. Tako su zaštićeni od vlage, kukaca i neugodnih mirisa.

Pravilno planiranje

Stručnjaci savjetuju da se hladnjak redovito pregledava, a namirnice koje prije ističu treba staviti naprijed. Na taj se način smanjuje bacanje hrane i olakšava planiranje obroka.

Vaša reakcija na temu