Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Lisa Redfern from Pixabay Kako iz jednostavnih sastojaka dobiti savršenu zdjelu juhe?

Kako iz jednostavnih sastojaka dobiti savršenu zdjelu juhe?

Donosimo nekoliko ideja

Juha je jedno od onih jela koje povezujemo s domom, toplinom i osjećajem ugode. Iako se čini jednostavnom, savršena juha zahtijeva malo pažnje, strpljenja i nekoliko trikova koji čine razliku. Donosimo savjete kako da vaša juha svaki put bude mirisna, bogata i puna okusa.

Prava baza je ključ

Sve počinje od kvalitetne baze. Ako imate vremena, domaći temeljac je najbolja opcija – pileći, goveđi ili povrtni, ovisno o željenom okusu. Ako koristite kupovni, birajte onaj s manje soli i bez umjetnih dodataka kako biste sami kontrolirali začinjavanje. Baza treba pirjati polako, na laganoj vatri, jer tako nastaje dubina okusa.

Neka povrće odradi svoje

Luk, mrkva i celer sveto su trojstvo dobre juhe. Luk uvijek najprije lagano prodinstajte, a možete ga i malo karamelizirati za bogatiji okus. Mrkva i celer daju slatkoću i balansiraju začine. Dodajte i korijen peršina ili list lovora za dodatnu aromu. Ako želite snažniji okus, povrće kratko zapecite prije kuhanja.

Začini – manje je više, ali pametno

Sol i papar su temelj, ali razmislite i o drugim začinima: lovor, muškatni oraščić, đumbir, klinčić ili timijan mogu podići jelo na novu razinu. Važno je dodavati začine postupno i probavati tijekom kuhanja. Na kraju uvijek možete dodati svježi peršin ili malo maslinovog ulja za svježinu.

Vrijeme kuhanja čini razliku

Dobra juha ne voli žurbu. Polagano kuhanje omogućuje spajanje svih aroma. Pilećoj ili goveđoj juhi često treba sat ili više, dok je povrtnoj dovoljno kraće vrijeme, ali i ona će imati koristi od strpljivog kuhanja. Izbjegavajte prejako ključanje – lagano vrenje daje najbolji rezultat.

Tek mala tajna – završni dodiri

Za posebnu kremoznost možete dodati žlicu maslaca, vrhnje za kuhanje ili malo mlijeka, ovisno o vrsti juhe. Kap limunova soka ili žličica soja umaka može izvući dodatnu aromu, a prstohvat šećera ponekad će zaokružiti okus kod kiselijih varijanti. Kod bistrih juha, pazite na bistrinu i uklanjajte pjenu tijekom kuhanja.

Uživanje počinje serviranjem

Juha je toplina i osjećaj. Poslužite je u zagrijanoj zdjelici, uz malo svježeg kruha ili domaće rezance. Miris, para i bogat okus bit će nagrada za malo pažnje i ljubavi u loncu.

Uz nekoliko pametnih koraka i malo strpljenja, svaka juha može postati mala kućna čarolija.

Vaša reakcija na temu