Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Je li dobro zamrzavati kolače?

Je li dobro zamrzavati kolače?

Stručnjaci otkrivaju što se smije, a što ne

Zamrzavanje kolača sve je češći način da se omiljene slastice sačuvaju unaprijed pripremljene ili da im se produlji rok trajanja. No pitanje koje muči mnoge ljubitelje slatkoga glasi: je li zamrzavanje kolača doista dobro i sigurno? Odgovor je – da, ali uz nekoliko važnih pravila.

Stručnjaci za prehranu i slastičarstvo ističu da se većina kolača može uspješno zamrznuti bez gubitka okusa i teksture. Najbolje podnose zamrzavanje biskvitne podloge, suhi kolači poput muffina i kuglofa, cheesecake, kolači s maslacem te brojni voćni kolači. Ključno je da su potpuno ohlađeni i pravilno zapakirani, najčešće u hermetičke posude ili višeslojne vrećice kako bi se spriječilo isušivanje.

S druge strane, postoji skupina slastica koje ne reagiraju dobro na niske temperature. Kreme na bazi jaja, pudinga ili šlaga, kao i kolači s visokim udjelom želatine, nakon odmrzavanja mogu promijeniti strukturu, postati vodeni ili izgubiti čvrstoću. Posebno osjetljivi su kolači prekriveni tankim glazurama, šlagom ili svježim voćem.

Pravilno odmrzavanje jednako je važno kao i pravilno zamrzavanje. Kolače je najbolje izvaditi iz zamrzivača i ostaviti u hladnjaku nekoliko sati ili preko noći. Naglo odmrzavanje na sobnoj temperaturi može uzrokovati stvaranje kondenzacije, zbog čega kolač može postati gnjecav. Suhi kolači mogu se nakon odmrzavanja kratko podgrijati u pećnici kako bi povratili svježinu.

Slastičari savjetuju da se kolači koji sadrže svježe voće ili kreme zamrznu u dijelovima – primjerice, biskvit posebno, krema posebno – i spoje tek nakon odmrzavanja. Tako se može postići gotovo jednaka kvaliteta kao kod svježe pripremljenih kolača.

Zamrzavanje, kada se provodi na pravilan način, odličan je način da si unaprijed olakšamo pripremu slastica za blagdane, proslave ili iznenadne goste. Uz poštivanje osnovnih pravila, većina kolača može ostati jednako ukusna i nakon nekoliko tjedana provedenih u zamrzivaču.

Vaša reakcija na temu