Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Panoptes Media, Luka Mihačić Gastro đir Milnom kroz 10 restorana i konoba: Jedinstveni doživljaj 'Baština na pijatu'

Gastro đir Milnom kroz 10 restorana i konoba: Jedinstveni doživljaj 'Baština na pijatu'

Donosimo fotogaleriju

Protekle subote, 14. lipnja, u organizaciji Turističke zajednice općine Milna, uz potporu Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, u milnarskom Maritimnom centru održana je večer koja je spojila sve ono što najviše volimo u Dalmaciji: tradiciju, glazbu, mirise domaće kuhinje i osmijehe svih generacija! Uz zalazak sunca, Milna je u svim svojim bojama i okusima najavila još jedno nezaboravno 'Milnarsko lito' – autentično, toplo i veselo, koje je ove godine dodatno obogaćeno gastro pričom – 'Baština na pijatu'!

Naime, u sklopu programa uručena su i priznanja 'Baština na pijatu', onima koji i dalje kuhaju kao naše bake: s puno ljubavi i sezonskih sastojaka, poštujući tradicionalnu recepturu, a da Milna zaista želi da je pamtite po okusu, dokazuje i nedavno osmišljen i pokrenut projekt od strane TZ općine Milna – Gastro đir Milna, koji nas vodi u šetnju milnarskim restoranima i konobama te u okviru kojeg se promoviraju gastro rute: riblja, mesna, marenda đir, mješovita ruta i skriveni kutci pod borovima. Ove rute donose nam više od hrane – vrhunsko gastro iskustvo sa savršeno odmjerenim prstohvatom lokalnih sastojaka, starih recepata i moderne prezentacije.

U obilasku omiljenih gastro štacija – konoba i restorana započeli smo s boboviškom kraljicom pašticade. Bez šljiva i dobrog mesa, nema pašticade! - kaže nona Đurđica Brešković, ponosno naglašavajući kako njen restoran Vala već više od 20 godina postojanja nudi isključivo ručno rađene njoke. Uz neke svoje male kulinarske tajne i cake koje nam je nesebično otkrila, saznali smo da je nona zahvaljujući svojoj čarobnoj pašticadi završila i u talijanske foje (novine, op.a.) i u Slobodnoj, a osim delicije koja ju je proslavila, dočekao nas je i slastan crni rižot te topla obiteljska priča - iako je dobrano zagazila u osmo desetljeće života, svesrdno asistira svom unuku Marinu i njegovoj supruzi Dorotei, s kojima vodi restoran.

'Ako vam odam kako pripremam svoju janjetinu s bižima, morat ću vas ubit' - sve nas je nasmijala Elizabeta Lekšić, vlasnica i glavna kuharica konobe Nono Deslav. Teško je i pobrojiti što nas je sve ovdje ostavilo bez daha - osim plavih i bijelih paunova i čarobnog zalaska sunca, te razgleda antikviteta poput starinskog frižidera, na ovom seoskom domaćinstvu guštali smo u domaćoj janjetini iz vlastitog uzgoja, rižotu sa šafranom i kozicama, te slasnoj rožati.

Iduća štacija omiljena je nautičarska meka, a nije nam dugo trebalo da shvatimo zašto - restoran Palma na nautičke gastro karte pozicionirala su savršena jela na žaru! Ovaj je restoran daleke 1970. osnovao nono vlasnika Darka Marinovića, Daroslav, a naša su nepca ovom prilikom raspametili preukusna hobotnica na žaru s pireom od cvjetače, te goveđi obrazi s domaćim njokima.

Volimo mjesta gdje se cijele godine može pojesti dalmatinska marenda i nešto na žlicu, a upravo takav je food bar Pantera čiji nas je chef Luka Marinović obradovao tunom na žaru s blitvom, pašticadom s izvrsnim domaćim njokima i slasnim crnim rižotom.

Pravi vatromet otočkih okusa dočekao nas je i u konobi Gajeta, čiji su nas uljudni i kreativni vlasnici, Ratko i Goran Topić, naprosto razoružali izborom jela - iskreno, ne možemo se odlučiti da li nas je više oduševio dalmatinski pijat koji sadrži tunu, marinirane kozice na salatu, hobotnicu na salatu i slane inćune, ili pak špageti s plodovima mora - škampima, kozicama, pedočama i vongolama! Ove carske zalogaje moguće je sljubiti sa čak 40 vrsta mahom domaćih - bračkih i dalmatinskih vina.

Nakon ove okusne rapsodije, uhvatila nas je fjaka - ali na najbolji mogući način, u restoranu istoimena naziva u samom srcu milnarske uvale, koji slavi 20 godina postojanja! Kulinarski virtuozi - vlasnik Stipe Martinić te chef Milan Dudić, pobrinuli su se da guštamo u vrhunskom crnom rižotu te domaćim pljukancima sa škampima.

Ništa manje nismo uživali ni sjedeći tik uz morsku obalu u idiličnom ambijentu konobe Slika - guštali smo u probranim vinima, telećem i crnom rižotu, a ovo mjesto, kako ponosno naglašava vlasnik Nenad Bonačić Vicić, marendu nudi tijekom cijele godine, a namirnice nabavlja isključivo od domaćih OPG-ova, pa tako ovdje možete kušati slasnu bračku janjetinu, brački ovčji sir i drniški pršut.

Prekrasan pogled i moderno interpretirana jela u restoranu Navigare u ACI Marini Milna razgalili su naša čula, a kada je naš simpatični domaćin Petar Mladinić, nakon sipe s bobom, srdela u savuru, pašticade s goveđim obrazima, gulaša od sipe s njokima, domaće tjestenine s plodovima mora i domaćom šalšom, hobotnice na salatu i jastoga s domaćom tjesteninom, donio još i pravu kraljicu bračkih autohtonih slastica - veličanstvenu tortu hrapoćušu koja izgledom oponaša otočki krš - našem oduševljenju nije bilo kraja.

Restoran Dišpet još nas je jednom podsjetio da smo u mjestu čijim menijima caruje friška riba, pa smo se tako pogostili tradicionalnim dalmatinskim ribljim brudetom sa uistinu impresivnim popisom sastojaka - komarča, lubin, hobotnica, škampi i dagnje na vinu i šalši sa palentom za prilog, a ljubazni vlasnik Petar Rendić potvrdio nam je da se upravo svježa riba najčešće i traži.

Veliko finale ovog gastro putovanja priredio nam je restoran hotela Illyrian - guštali smo u dagnjama na buzaru s palentom za moderni touch pečenom na grillu, ribi sa žara, te plati Starac i more - pašteti od kozica, dimljenim dagnjama, inćunima, mariniranim kozicama, domaćem pršutu i siru, te tradicionalnom pekmezu od smokve, šljiva i bademima.

Topimo se - od miline! Nepca se u Milni tope od miline, a ovako raznovrstan i šarolik izbor jela koje karakterizira snažna domaća tradicijska baza u atraktivnoj fuziji s dodirom modernog, razoružat će i one najzahtjevnije. Zapravo, ukoliko ste zagriženi gastronomadi, sigurni smo u jedno - čitanje ovog teksta moglo bi vas odvesti pravo - u trajektnu luku, gdje ćete tražiti prvi katamaran za Milnu - i vjerujte nam, nećete falit’.

Vaša reakcija na temu