U suncem obasjanom Novigradu, u sklopu hotela Nautica, u restoranu Navigare, u četvrtak 10. travnja održan je vrlo ugodan, ali za turizam iznimno koristan Novigrad Wine & Gastro. Okupio se veliki broj ugostitelja i turističkih djelatnika, kao i ljubitelja vina i gastronomije iz Novigrada i okolice, ali i svih krajeva Istre, susjednog Kvarnera te susjednih Slovenije i Italije. Ovaj jedinstveni događaj spojio je vrhunska vina, razna ostala pića i delicije, vrlo edukativne radionice i humanitarni angažman, sve u prekrasnom ambijentu hotela Nautica tik uz more, uz prekrasan pogled na brodove i jahte.
Nakon otvorenja i uvodnog druženja, edukativni dio eventa započeo je od 16 sati u posebnoj dvorani, a gosti su mogli uživati u 5 kratkih, ali fantastičnih radionica i predavanja. Radilo se o savjetima za uslužno osoblje i konobare, kao i sve koji su u komunikaciji s gostima, a tu temu povezala je degustacijsko-prezentacijsku radionicu vina Prelac za sommelijere. Radionicu je vodila jedina hrvatska sommelierka sa zlatnom ASI Diplomom – Monika Neral. Zatim je uslijedila kratka, ali vrlo korisna prezentacija o digitalnom marketingu i društvenim mrežama koju je vodila mlada vlasnica agencije Rič – Ivana Goa Majdandžić. Poslije smo naučili o ekološkoj proizvodnji maslinova ulja uz malu degustaciju, a radionicu je vodio Robert Rota iz OPG Rota. Za kraj su, već spomenuti, fantastični dvojac, vrlo poznate sudionice Masterchefa, Doris Vlah i Antonija Mikac, imale degustacijsku radionicu o istarskoj kužini na moderan način.
Događaj je okupio 25+ vrlo kvalitetnih izlagača, najviše iz Istre, cijele Hrvatske i susjedne nam Slovenije. Posjetitelji su uživali u degustacijama vrhunskih vina, kao i u slanim i slatkim zalogajima poznatih hrvatskih chefica i chefice hotela Nautica. Piće dobrodošlice i hit bila je Cannella, a bilo je mnogo hitova eventa uz vrhunske suhomesnate proizvode Panonis. Zatim je ALBI imao fantastičnu ponudu ribe, morskih plodova i pizza. Bila je tu i tvrtka Broken Bones iz Slovenije sa svojim fantastičnim ginovima, izvrsni pjenušci Radgonske gorice, ali i vina Kraljič, lokalni proizvođači maslinovog ulja OPG Jurišević, Rheos, Rota, te vinari Pervino i Leonardo Palčić. Proizvođač prvog ličkog vina Vino Antunović također je bio prisutan, a hit su bile i Tonkine fritule za koje se pobrinula Antonia Mikac, bivša kandidatkinja MasterChef Hrvatska koja sada osvaja hrvatsku gastro-scenu svojim brendom Tonkine fritule. Gastronomski veliki doprinos dala je uvijek fantastična chefica i sudionica MasterChef Hrvatska 2024, Doris Vlah.
Nakon edukativnih degustacijskih predavanja, nastavljeno je ugodno druženje uz glazbu uživo, a goste je zabavljao Bernard. Ulaz za uzvanike bio je besplatan, kao i sve edukacije i degustacije vina, rakija, likera, sira, suhomesnatih proizvoda i raznih drugih delicija za sve goste.
Humanitarna dimenzija događaja
Partner događaja, tvrtka Alexander Commerce (inače najveća hrvatska tvrtka za sitni inventar i čaše), osigurala je visokokvalitetne vinske čaše za degustacije. Posjetitelji su umjesto plaćanja kotizacije davali donacije od 5 ili više eura za vinsku čašu i mogli su je zadržati nakon događaja kao uspomenu na event i na učinjeno dobro djelo. Sva sredstva prikupljena donacijama s eventa uplaćena su i donirana za Ligu protiv raka Pula.
Uz hotel Nautica kao domaćina i suorganizatora ove lijepe priče, potporu događaju dali su Istarska županija, TZ Istarske županije, Grad i TZG Novigrada Cittanova te Udruženje obrtnika grada Poreča. Uz institucionalne partnere, događaj podupiru brojni komercijalni i medijski partneri koji zajedno oblikuju priču Wine & Gastro eventa.
Partneri i izlagači bili su, osim gore spomenutih, OPG Dean Prodan, Vina Prelac, Vina Guštin, Vinska kuća Matić, Dukat President, Auto centar Poreč sa MG vozilima, Vino Antunović – Lička vina, Tonkine Fritule, Vina Agapito, Petrova tjestenina SLOVIN, Kamnik vinarija, Tenuta Tre Terre – Nota Vinegar, Cetina voda, Zigante Vero i Cattunar.