Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Teo Begović FOTOGALERIJA Chef Zlatko Marinović predstavio blago hrvatske umjetničke i gastronomske baštine

FOTOGALERIJA Chef Zlatko Marinović predstavio blago hrvatske umjetničke i gastronomske baštine

U splitskoj galeriji Emanuel Vidović svečano otvorena izložba Art Menu Noštromo

U Galeriji Emanuel Vidović u Splitu u utorak je svečano otvoren Art Menu Noštromo, izložba slika eminentnih hrvatskih umjetnika čija su izabrana djela okupljena u kolekciji Zlatka Marinovića, jednog od najpriznatijih hrvatskih chefova.

Istovremeno, predstavljena je Marinovićeva nova knjiga Croatian Cuisine u kojoj autor promiče ideju o izvornosti hrvatske kuhinje. Ona je, drži Marinović, jedna od najstarijih kuhinja na svijetu te je trebamo promatrati kao neodvojivi dio nacionalne kulturne baštine, baš poput umjetnosti. Naime, kulinarski rad Zlatka Marinovića, od samih početaka, usko je vezan uz umjetnost i umjetnike, a kustosica izložbe Nela Žižić na to je podsjetila anegdotom koja govori da je ime za Marinovićev splitski restoran predložio upravo povjesničar umjetnosti Kruno Prijatelj.

Zbog toga je i svečano otvorenje izložbe okupilo brojne ugledne Splićane iz svijeta kulture, gastronomije i sporta pa su tako na promociji, među ostalima, viđeni alpinist Stipe Božić, chef Hrvoje Zirojević te slikarske legende Matko Trebotić i Zvonimir Mihanović čiji su radovi u postavu izložbe.

O Marinovićevom djelovanju biranim riječima okupljenima su govorili ravnateljica Muzeja grada Splita Vesna Bulić Baketić, povjesničar umjetnosti i konzervator prof. dr. sc. Radoslav Bužančić, autor fotografija u knjizi Damir Fabijanić te direktorica gastronomskog vodiča Gault&Millau Hrvatska Ingrid Badurina Danielsson.

Okupljenima se obratio i sam autor koji je s puno emocija evocirao dugogodišnju želju za pozicioniranjem domaće gastronomije u svijetu te je zahvalio svima koji su ga na njegovom putu pratili. To se posebno odnosi na obitelji i suprugu Ninu Marinović. Na velikom uspjehu Zlatku je među prvima čestitao i unuk Stipe, mladi kuhar koji već suvereno kroči djedovim stopama.

Izložba će biti otvorena do 15. rujna pa Splićani i njihovi gosti imaju dovoljno vremena razgledati 45 izloženih djela: 38 slika velikana hrvatske umjetnosti poput Vaska Lipovca, Voje Radojičića, Josipa Vaništa, Joška Eterovića, Ivana Kožarića, Kuzme Kovačića, Charlesa Billicha, Mladena Veže, Josipa Botterija, Davora Štambuka i drugih, kao i druge eksponate poput unikatnih tanjura i oslikanih kutija za vino.

Vaša reakcija na temu