U sklopu manifestacije Fešta od okusa - Dani maslinovih ulja zaleđa Šibensko-kninske županije ovog vikenda, 28. i 29. ožujka 2025., održava se poseban gastronomski program posvećen promociji autohtonog mesa buše, vrhunskih maslinovih ulja i lokalnih vina. Dvodnevni program okupit će vodeće ugostitelje, uzgajivače, stručnjake i ljubitelje gastronomije, nudeći priliku za edukaciju, razmjenu znanja te uživanje u izvrsnim okusima zaleđa.
Program za ugostitelje i uzgajivače - petak, 28. ožujka
Prvi dan programa namijenjen je voditeljima restorana, ugostiteljima i uzgajivačima buše, s ciljem podizanja svijesti o važnosti autohtonih sorti mesa i njihovog pravilnog korištenja u gastronomiji. Program započinje radionicom otkoštavanja mesa pod vodstvom chefa Zdravka Tomšića, gdje će sudionici steći praktična znanja o konfekcioniranju mesa za ugostiteljsku upotrebu, te naučiti kako optimalno iskoristiti različite dijelove mesa buše u pripremi vrhunskih jela.
Slijedi masterclass 'Buša na pjatu', na kojem će dva renomirana hrvatska chefa - Zdravko Tomšić i Dino Bebić - predstaviti četiri jela pripremljena na inovativan način, uz stručno vođenu degustaciju maslinovih ulja i vina. Edukativna i inspirativna radionica pružit će sudionicima priliku da istraže harmoniju okusa, upoznaju se s gastronomskim potencijalom buše i dobiju ideje za unaprjeđenje ponude u svojim ugostiteljskim objektima.
Nakon masterclassa, sudionici će uživati u degustacijskom ručku, gdje će moći kušati jela pripremljena tijekom radionice, te se dodatno upoznati s autentičnim kombinacijama okusa dalmatinskog zaleđa.
Poslijepodnevni dio programa rezerviran je za panel diskusiju pod nazivom 'Od polja do stola', na kojoj će predstavnici Agencije za ruralni razvoj Istre, predstavnici Udruge uzgajivača buše i vodeći ugostitelji raspravljati o izazovima i mogućnostima dugoročne održivosti autohtonih sorti mesa u suvremenim distribucijskim kanalima. Panel će se baviti ključnim pitanjima vezanim uz proizvodnju, plasman i valorizaciju autohtonog mesa buše, s ciljem podizanja svijesti o njegovoj vrijednosti i gastronomskoj budućnosti.
Javna degustacija 'Buša na pjatu' i maslinovih ulja - subota, 29. ožujka
Drugog dana manifestacije, 29. ožujka, održat će se javna degustacija na kojoj će posjetitelji moći uživati u jelima od mesa buše, uz stručno vođeno sljubljivanje s odabranim maslinovim uljima i lokalnim vinima.
U izvedbi dva vrhunska kuhara, chefova Gorana Kočiša i Dine Bebića, pripremit će se nekoliko jela koja će pružiti svim ljubiteljima fine hrane priliku da otkriju prirodne, bogate okuse autohtonih, prirodno uzgojenih proizvoda, te se upoznaju s tradicijom koja se spaja s modernim kulinarskim pristupima.
Manifestacija Fešta od okusa - Dani maslinovih ulja zaleđa ŠKŽ predstavlja priliku za edukaciju, umrežavanje i istraživanje bogatstva domaćih okusa. Organizatori, Ruralni poduzetnički inkubator Krka Kistanje, u suradnji sa Šibensko-kninskom županijom, Turističkom zajednicom Šibensko-kninske županije, Udrugom maslinara Šibensko-kninske županije Ultra Extra i Gourmet Food Factory, osigurali su bogat program koji spaja tradiciju, vrhunsku gastronomiju i suvremene kulinarske pristupe.