Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Evo zašto je pivo ukusnije kada se posluži u smrznutoj krigli

Evo zašto je pivo ukusnije kada se posluži u smrznutoj krigli

Riječ je o kemijskom procesu

Pivo ima bolji okus kada se poslužuje ledeno u, recimo, smrznutoj krigli, potvrdila je nedavno objavljena studija u znanstvenom časopisu Matter.

Istraživači s Kineske akademije znanosti otkrili su da alkoholna pića imaju više-manje okus 'etanola' na različitim temperaturama, prenosi NY Post.

Temperatura tekućine mijenja način na koji se formiraju voda i etanol (ili alkohol) - stvarajući klastere u obliku lanca ili piramide na molekularnoj razini, što utječe na okus pića.

U niskim koncentracijama, alkohol formira više struktura u obliku piramide oko molekula vode. Pri većim koncentracijama alkohol se počinje lančano slagati, pojasnio je znanstvenik Lei Jiang.

Obično svijetla piva imaju između 4% i 5% alkohola, dok obična piva imaju između 5% i 6%. Craft piva mogu imati od oko 6% do 10%.

Vaša reakcija na temu