Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Aline Ponce from Pixabay Donosimo sedam savjeta za savršenu tjesteninu

Donosimo sedam savjeta za savršenu tjesteninu

Može biti jednostavno

Kuhanje savršene tjestenine može biti jednostavno ako se pridržavate nekoliko osnovnih savjeta. Ovo su najvažniji:

Koristite puno vode

Za svaku porciju tjestenine koristite barem 1 litru vode na 100 grama tjestenine. Tako će se tjestenina ravnomjerno kuhati i neće se sljepljivati.

Solite vodu

Dodajte sol u vodu tek nakon što voda provrije. Obično ide oko 1-2 žličice soli na litru vode. To daje tjestenini bolji okus.

Ne dodajite ulje u vodu

Iako mnogi misle da ulje sprječava sljepljivanje tjestenine, to nije potrebno. Tjestenina se neće zalijepiti ako koristite dovoljno vode i povremeno je promiješate.

Nemojte prekuhati tjesteninu

Provjerite tjesteninu 1-2 minute prije naznačenog vremena kuhanja na pakiranju. Tjestenina treba biti 'al dente', što znači da treba biti mekana, ali s malo čvrstine kad je zagrizete.

Odvoji malo vode od kuhanja

Prije nego ocijedite tjesteninu, odvojite malo vode u kojoj se kuhala. Ova voda može biti korisna za razrjeđivanje umaka, ako je pregust.

Sjedinite tjesteninu s umakom odmah

Nakon što ocijedite tjesteninu, odmah je pomiješajte s umakom. To će joj pomoći da upije okuse i poveže se s umakom.

Nemojte ispirati tjesteninu

Ispiranje tjestenine nakon kuhanja uklanja škrob, koji pomaže da se umak bolje prianja. Ispiranje je potrebno samo ako planiraš koristiti tjesteninu u hladnim jelima.

Slijedite ove savjete i vaša tjestenina će uvijek biti savršena! 

Vaša reakcija na temu